Nyheter

KONTRAKT: Forsvaret utvider avtalen med Kongsberg rundt kjøp av NASAMS.

Utvider kontrakten med Kongsberg 

Forsvaret skal få nye luftvernsystemer fra Kongsberg Defense & Aerospace. Den nye kontrakten er en utvidelse av en lignende avtale fra tidligere i år.

Publisert Sist oppdatert

Forsvarsmateriell inngikk i dag en ny kontrakt med Kongsberg Defence & Aerospace om anskaffelse av NASAMS-luftvern for opp til 4,8 milliarder kroner. 

Avtalen i seg selv har en verdi på 2,3 milliarder kroner, i tillegg til en fastprisopsjon på mer luftvern til 2,5 milliarder, skriver Forsvarsdepartementet i en pressemelding.

Leveransene forventes fra 2027. Kontrakten med Forsvarsmateriell inkluderer nye multi-missil-utskytningsramper og nye ildledersentraler for NASAMS, som erstatter utstyr tidligere donert til Ukraina.

Sikrer rask leveranse

– Nå øker vi volumet og oppgraderer det eksisterende NASAMS-systemet med moderne materiell som kan skyte ned ulike mål. Dagens sikkerhetspolitiske situasjon tilsier at vi må gire opp utviklingen av luftvern og oppgraderingen av NASAMS. Denne avtalen sikrer rask leveranse til Forsvaret og bidrar til å øke produksjonskapasiteten i forsvarsindustrien, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Forutsatt at opsjonen utløses, vil Forsvarsmateriell i løpet av kun et år ha inngått kontrakter og satt i gang leveranser av NASAMS-materiell til fire luftvernbatterier, skriver Kongsberg i en pressemelding.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Nyeste generasjon

– Et toppmoderne luftvernsystem er strategisk viktig for Norges forsvarsevne og er avgjørende for å beskytte våre nasjonale sikkerhetsinteresser. Denne leveransen vil gi Norge den nyeste generasjonen av NASAMS, utviklet for å møte nåværende og fremtidige trusler, sier administrerende direktør Eirik Lie i Kongsberg Defence & Aerospace.

I langtidsplanen for forsvarssektoren legges det opp til å doble antall luftvernbatterier, slik at flere steder i landet kan bli beskyttet mot lufttrusler samtidig.

Powered by Labrador CMS