Nyheter

KAMPSANG: Soldatene i Panserbataljonen står tett samlet når de synger avdelingssangen for full hals på NRK-serien «Klar til strid». Nå har pipa fått en annen lyd.
KAMPSANG: Soldatene i Panserbataljonen står tett samlet når de synger avdelingssangen for full hals på NRK-serien «Klar til strid». Nå har pipa fått en annen lyd.

Slutt på «kuk» og «sjømannsbrud» i Panserbataljonen

Den tradisjonsrike avdelingssangen som gjennom mange år har blitt sunget i Panserbataljonen, er nå byttet ut.

Publisert Sist oppdatert

Da NRK-serien «Klar til strid» rullet over den norske TV-skjermen fikk man i beste sendetid en smakebit av noen av sangene som synges i Forsvaret.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

«Med kuken pussa han RFK, hei fara, en RFK. Han pussa til kuken ble gul og blå, faltu riltu raltura.»

«Av rassen lagde han sjømannsbrud, hei fara, en sjømannsbrud», runget det i skogen utenfor Setermoen leir høsten 2021 og i garasjen inne på leir sommeren 2022.

En RFK er en rekylfri kanon, og et av våpnene som stormeskadronene i Panserbataljonen bruker. Sjømannsbrud er et eldre uttrykk for et sex-leketøy for menn.

Les også: Kjent HV-soldat legger bereten på hylla

Unngikk flere MOST-tiltaksrunder

Den seksualiserte sangen har vært med avdelingen i flere tiår.

Den har «overlevd» både pålegget som kom etter den første mobbing og seksuell trakassering-undersøkelsen i 2018, der et av tiltakene var «forbud mot kjønns- og sexrelaterte huskeregler, seksualiserte vitser o.I.», og daværende forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og forsvarssjef Eirik Kristoffersens tiltakspakke i 2021, der det blant annet stod:

«Alle avdelinger skal etablere regler for akseptert oppførsel og omgangsform. Språk og omgangsform settes tydelig på agendaen, seksualisert språk skal ikke forekomme i forsvarssektoren

Les også: Juridisk tvist over Leopard 2 stridsvogn

Sjefen i Panserbataljonen, Lars Jansen, bekrefter at sangen er byttet ut for å være i tråd med dagens verdier.

– Hva er grunnen til at denne sangen ble sunget i Panserbataljonen frem til 2022, til tross for flere runder med MOST-tiltak som går nettopp på seksualisert språk?

– Kulturendringer må forankres gjennom alle nivå i en organisasjon og er tidkrevende. Utvikling av kulturen i tråd med samtiden er noe vi jobber med kontinuerlig i bataljonen, skriver Jansen.

Ny sang

Ifølge pressebefal i Hæren, Rolf Ytterstad, er nå «RFK-sangen» historie og erstattet med en ny stormersang. Den nye stormersangen, som Forsvarets forum har fått tilgang til, overlater lite til fantasien når det gjelder krigerkultur, men er vasket for seksualiserte strofer, mer i tråd med dagens verdier.

Se den gamle og den nye versjonen under:

Gammel sang:

Og stormaren gikk seg i Barduskog. Hei fara, i Barduskog. Han kjempa og kriga med alt sitt mot. Hei fara, faltu riltu raltu ra.

Ved krigens slutt var han siste mann. Hei fara, ja siste mann. Ammoen var skutt opp og vogna i brann. Hei fara, faltu riltu raltu ra.

Og stormaren gikk seg i Barduskog. Hei fara, i Barduskog. Der satt det ei kråke i lunden og gol. Hei fara, faltu riltu raltu ra.

Og stormaren spente sin MG for kne. Hei fara, sin mg for kne. Med den så skjøt han kråka rett ned. Hei fara, faltu riltu raltu ra.

Av nebbet lagde han SPV. Hei fara, ja SPV. Som han kunne kjøre og drepe med. Hei fara, faltu riltu raltu ra.

Av klørne lagde han gurkha-kniv. Hei fara, ja gurkha-kniv. Med den så mangt et liv. Hei fara, faltu riltu raltu ra.

Av tarmene lagde han RSP. Hei fara, ja RSP. Som han kunne spise på øvelse. Hei fara, faltu riltu raltu ra.

Med kuken pussa han RFK. Hei fara, ja RFK. Han pussa til kuken ble gul og blå. Hei fara, faltu riltu raltu ra.

Av rassen lagde han sjømannsbrud. Hei fara, ja sjømannsbrud. I den så gikk det nok mang en sprut. Hei fara, faltu riltu raltu ra.

Ved krigens slutt skrev han denne sang. Hei fara, ja denne sang. Så vi kunne synges og minnes ham. Hei fara, faltu riltu raltu ra.

Ny sang:

I sureste dager i vinter så har

Jeg hørt et sang om en jævel til kar.

Ondskapens fiende, minken sin venn.

Han kaltes kun for stormaren

Vogna var frykta og stormern var skrekken.

Fienden grein. hvordan skal vi knekken?De ville ikke tape kontakten igjen.

Ikke mot mg´n til stormaren.

De fant ham i stilling og knivstakk´n blind.

Kuler i brøstet og beina knekt inn.

Men stormaren krøyp ut igjen med blodige auga. Så skreik han til laget.

Vi gjør det for flagget.

Født inni skauen med gjørma som gulv. Jakta og kriga blant jerver og ulv. Blodkvikt og blodig så stormer han frem. De som er hjemme, han gjør det for dem. Så kom den dagen da stormern sku dø. Vogna var sett, ja nå sku han blø.

Det smalt fra kanoner, og vogna ble kreppen. Men stormern krøyp ut. Drepte ti mann med kjeppen.

De som er hjemme han gjør det for dem

Powered by Labrador CMS