Nyheter

SAKSØKER STATEN: Seks gardister ble kastet ut av Forsvaret for to år siden.

Seks eksgardister saksøker staten

Seks tidligere gardister saksøker staten etter at de i 2022 ble kastet ut av Forsvaret for bruk av ulovlige rusmidler på fritiden.

Publisert Sist oppdatert

Kortversjon:

  • Seks tidligere gardister saksøker staten etter å ha innrømmet narkotikabruk og mistet sikkerhetsklareringen sommeren 2022.
  • Advokat Inger Zadig representerer de seks og hevder saken handler om grunnleggende menneskerettigheter for fremtidige soldater.
  • Forsvarsdepartementet, ved spesialrådgiver Birgitte Frisch, har ennå ikke mottatt stevningen, men vil samarbeide med Regjeringsadvokaten for å vurdere saken.
  • Stevningen anfører at rustesting av gardistene var uforholdsmessig og at deres fritidsbruk av rusmidler ikke påvirket tjenesten.

Oppsummeringen er generert av kunstig intelligens, men gjennomlest av en journalist.

De seks tidligere gardistene var blant 30 gardister som sommeren 2022 hadde innrømmet bruk av narkotika i forbindelse med permisjoner fra militærtjenesten. Etterpå var de blitt fratatt sikkerhetsklareringen og dimittert, skrev NRK.

I etterkant fortalte flere av dem at de hadde følt seg presset til å tilstå.

I mai i fjor varslet advokat Inger Zadig et søksmål mot staten ved Forsvarsdepartementet på vegne av de seks gardistene. Mandag kveld leverte hun stevningen til Oslo tingrett, skriver Dagbladet.

– For mine klienter handler dette om grunnleggende menneskerettigheter, og om at ungdommer som skal tjenestegjøre etter dem ikke skal bli utsatt for den samme behandlingen, sier Zadig til avisen.

– Forsvarsdepartementet har foreløpig ikke fått forkynt søksmålet fra Oslo tingrett og kjenner derfor ikke til hvilke anførsler som er fremmet i saken. Departementet vil på vanlig måte gå grundig gjennom stevningen sammen med Regjeringsadvokaten så snart denne blir forkynt fra tingretten, opplyser spesialrådgiver Birgitte Frisch i Forsvarsdepartementet til NTB onsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Fra stevningen gjengir Dagbladet at går det fram at rustestingen gardistene ble utsatt for representerte uforholdsmessig tvangsbruk, at de ble utsatt for press, at testingen ikke skjedde tilfeldig og at de heller ikke ble vurdert av sikkerhetsrisikoen ved bruk av ulovlige rusmidler.

Advokaten skriver at det ikke er noe som tyder på at soldatenes påståtte rusbruk i fritiden påvirket deres skikkethet som soldater i tjeneste.

Powered by Labrador CMS