Joint Viking
Bekymret for fremtidige øvelser
SETERMOEN (Forsvarets forum): Deler av gjennomføring av Joint Viking ble annerledes enn planlagt. Fremtidige øvelser kan bli varig endret.

Joint Viking er akkurat fullført. Forsvaret kan foreløpig puste lettet ut. Det har ikke vært noen store store skader eller ulykker.
Samtidig ble ikke øvelsen gjennomført helt etter planen.
Vinteren i Indre Troms har vært mildere enn normalt. Forholdene minner mer om påske og en vinter på hell.
– I myr måler vi ingen tele. For å manøvrere i terreng, er man avhengig av tele i myr. Under Joint Viking har de vært flinke til å holde seg på veien, som er bra, sier miljøvernoffiser i Hæren, Morten Asbjørnsen.
Begrensinger
Vinterforholdene har ført til store konsekvenser for øvelsen. De tyngste pansrende kjøretøyene er flyttet inn i skyte- og øvingsfelt. Lite aktivitet foregår utenfor hovedveier og områder Forsvaret ikke bruker ellers.
Da går det ikke ut over sivilt terreng, som Asbjørnsen mener er fornuftig. Mye av øvelsen har gått langs E6, for å ikke sette seg fast i snødekte sideveier.
– Forholdene har begrenset øvelsen mye.

Brigade nord er godt representert under øvelsen, og har måttet tilpasse seg øvelses retsriksjoner. Brigadesjef Terje Bruøygard sier det er noe de må leve med.
– Det er sånn vær, føre og lys er. Det må vi bare forholde oss til, og det gir jo trening.
– Vi kunne ønsket oss mer tele i bakken, men det er jo et reelt scenario.
Frykter varig øvelsesendring
Med klimaendringer og flere dårlige vintre bak oss, er det ikke utenkelig at måten det øves på må endres for fremtiden – både i Norge og andre steder, sier miljøvernoffiseren.
– Klimaendringer og dårlige vintre er en bekymring, erkjenner Asbjørnsen.
Det kan føre til at øvelsesaktivitet blir tvunget til å gå over veinettet i større grad.
– Men hvordan vil det være i en krigssituasjon?
– Du har ikke lyst til å sette deg fast i en krig, heller. Da er du jo immobil, står fast og blir et mål. Men det kan hende at det blir mer vei i fremtiden.

Generelt sett har Joint Viking gått bra, sett med miljøvernoffiserens øyner.
– Vi er egentlig veldig fornøyde. Det er også litt fordi den tyngste aktiviteten er i skyte- og øvingsfeltet. I tillegg til at det er en ganske liten øvelse og få som er ute.
Joint Viking har samlet rundt 10.000 soldater. Til sammenligning deltok over 20.000 under fjorårets storøvelse Nordic Response.
Må bli kreative
Prossessleder for fellesøvelser i Forsvarets operative hovedkvarter (FOH), altså sjefsplanlegger for øvelsen, Bjørnar Aas, forteller at øvelsen ikke er planlagt annerledes i år enn under tidligere øvelser.
– Det har nok blitt flyttet på en del fra sivile områder og inn til skytefeltet, men det har også noe med designet på øvelsen å gjøre. Det har hele tiden vært planen å avslutte inn mot garnisonene og skytefeltene, sier han.

Det er en balansegang mellom operativt utbytte og miljøhensyn som Forsvaret prøver å treffe best mulig på.
– Vi må øve så realistisk som overhodet mulig, men alltid være opptatt av at vi skal sette et så lite fotavtrykk som mulig. Hvis vi med enkle midler kan flytte ting så gjør vi selvfølgelig det.
Aas sier at eksperter allerede ser på hvordan klimaendringer kan påvirke fremtidens vinterøvelser.
– Kanskje man må flytte øvelser til hardere terreng, mer stein og fastere grunn, eller å bruke veien mer.
– Samtidig må vi planlegge for å få et operativt utbytte, og det får vi sannsynligvis ikke ved å bare følge veiakser, og da er det vel kreativiteten som vi må utfordre oss selv på, sier Bjørnar Aas.