Nyheter

STATSSEKRETÆR: Bent-Joacim Bentzen (Sp)taler på FSi-messa på Akershus festning.

Forsvarsindustrien: – Helt sentral i totalforsvaret

Norske forsvarsindustri viser frem varene sine på årets forsvarsmesse holdt av Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening (FSi).

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Foran rundt 250 deltakere fra leverandørsiden innledet administerende direktør i Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening (FSi) Torbjørn Svensgård åpningen av årets messe i Fanehallen på Akershus festning.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Svensgård kunne fortelle at lokalet var fylt med 70 utstillinger og at rundt 250 deltakere var på plass fra leverandørsiden. Han la også til at over 500 personer fra 17 forskjellige nasjoner har meldt seg på arrangementet, noe som er ny rekord både for besøkende og antall nasjoner.

MESSE: Administerende direktør i FSi Torbjørn Svensgård under åpningen av årets messe på Akershus festning.

– Bakteppet for dette arrangementet i år er det mest dramatiske vi har hatt noen gang. vi har en krig i Europa, vi har inflasjon og renter som stiger raskt, det er knapphet på råvarer og komponenter. Det skyldes både ettervirkninger av pandemien og sanksjoner. Vi har galopperende energipriser og skarp konkurranse om relevant kompetanse og til sammen så driver dette opp både kostnader og leveringstid.

– I tillegg så ser vi at det kommer et etterspørselssjokk, særlig i Europa som er drevet av et akutt behov for å styrke forsvaret, øke beredskapen og reetablere forsyningssikkerhet. Og dette kommer i overskuelig fremtid til å innebære noen varige endringer i forsvarsmarkerdet og med det nye krav til samarbeidet mellom forsvaret og industrien, la Svensgård til.

Les også: Russland spår nedgang i våpeneksport-inntekter

Svensgård avsluttet med å poengtere at forsvarsindustrien er en avgjørende del av forsvarskjeden og helt sentral i totalforsvaret. Deretter ga han ordet videre til statssekretær i forsvarsdepartementet, Bent-Joacim Bentzen (Sp).

– Forsvarssektoren må styrkes

– Kjære alle sammen, det er en glede for meg å kunne åpne årets FSi leverandørseminar og utstilling her i Fanehallen. Det er den 15. i rekken og det må vel kunne kalles tradisjon, åpnet statssekretæren sin tale med onsdag morgen på Akershus festning.

Også statssekretæren poengterte at norsk forsvarsindustri er svært viktig for nasjonal forsvarsevne og beredskap.

– Vi lever i en tid der vi er blitt sterkt påminnet om at forsvarssektoren må styrkes. Det samme gjelder for det tverrsektorielle samarbeidet i Norge. Krigen i Ukraina og de stadig nye utfordringene som melder seg i verdensøkonomien viser at vi lever i usikkerhet.

UTSTILLING: Rundt 70 utstillinger står klare for publikum under årets messe. Her fra Nammo sin stand.

– Vi må bli flinkere til å samarbeide og lære av hverandre. Dette gjelder ikke bare på operativ side i Forsvaret, men også forholdet mellom produsenter og kunder, derfor er det gledelig at også den sivile delen av totalforsvaret er representert her på messa, sa Bentzen.

Debatt: Mange varslingssaker kunne vært unngått med godt lederskap

Bentzen viste også til at regjeringen har nedsatt to kommisjoner:

  • Forsvarskommisjonen, som skal vurdere hvilke sikkerhets- og forsvarspolitiske veivalg og prioriteringer Norge kan ta for å ivareta norsk sikkerhet.
  • Totalberedskapskommisjonen, som skal vurdere hvordan de samlede beredskapsressursene kan benyttes best mulig.

– Til FSi, alle utstillere og deltakere, lykke til med messa, avsluttet Bentzen.

Powered by Labrador CMS