Nyheter

MANGE BRUKSOMRÅDER: Combat Craft Medium kan benyttes til mange oppgaver og utstyres med en rekke våpensystemer.

Nye båter til Forsvarets spesialstyrker

De norske spesialstyrkenes nye båter kan utstyres med en rekke våpen og har en toppfart på 50 knop.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvaret kjøper inn nye båter til spesialstyrkene, melder det amerikanske forsvarsdepartementet. Leverandør er amerikanske ReconCraft LLC, og kontrakten har en verdi på 22 millioner amerikanske dollar, med mulighet for opsjoner som tar verdien til nær 31 millioner dollar. Ordren er på to båter. Teknisk Ukeblad har også omtalt saken.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ifølge ReconCraft skal kontraktsarbeidet for de to båtene med destinasjon for Norge ha en estimert ferdigstillingsdato i august 2025. Dersom alle opsjoner utløses vil prosjektet forlenges til januar 2026.

Les også: Ny maskinkanon til danskenes mobile luftvern

Combat Craft Medium (CCM) er allerde i bruk hos de amerikanske spesialstyrkene, nærmere bestemt av US Navy SEALs. Sluttbrukeren i Norge vil mest sannsynlig være Marinejegerkommandoen (MJK) som holder til i Ramsund og Bergen.

– Vi kan bekrefte at vi er i prosess med å anskaffe to båter fra amerikanske ReconCraft LLC til Forsvaret. Utover det har vi ingen ytterligere kommentar, skriver seniorrådgiver Hilde Tank-Nielsen i Forsvarsmateriell til Forsvarets forum i en e-post.

CCM har en rekke kapasiteter, men hovedfunksjonen er å sette inn og hente ut soldater fra operasjonsområder, fartøyet kan også fungere som en begrenset ildstøtte da den kan bevæpnes med tunge og lette maskingevær, granatkaster og et fjernstyrt våpensystem i baugen.

Les også: Hangarskip får skipshund

Combat Craft Medium har et mannskap på fire, kan frakte 19 soldater, og har en rekkevidde på rundt 740 kilometer med en toppfart på rundt 50 knop.

I AKSJON: En amerikansk CCM utenfor San Diego. Båten på bildet er utstyrt med et tungt maskingevær.
Powered by Labrador CMS