Nyheter:

Somalia overholdt ikke fristen om å holde valg innen 8. februar. Det var datoen president Mohamed Abdullahi Mohamed (i midten), kjent som Farmajo, skulle tre tilbake. Her deltar han på minnemarkering for landets tidligere president Ali Mahdi Mohamed, som døde som følge av covid-19 tidligere i uka.

FN forlenger fredsoperasjonen i Somalia

Landene i Sikkerhetsrådet i FN er enige om å forlenge Den afrikanske unions fredsbevarende operasjon i Somalia fram til desember. De ber også om snarlig valg.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Det 13 sider lange resolusjonsforslaget ble skrevet av Storbritannia og ble enstemmig vedtatt, opplyser diplomatkilder.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Forslaget viste seg vanskelig å fullføre i forrige måned på grunn av uenighet mellom de vestlige landene i rådet og de afrikanske medlemslandene Kenya, Niger og Tunisia. Ett av stridspunktene var finansieringen av styrken til Den afrikanske union, Amisom.

Les også: Tyrkia tungt inn i afghansk fredsprosess

Kom med krittik

Etter avstemmingen kom Niger med kritikk på vegne av de afrikanske landene i Sikkerhetsrådet. Forhandlingene tok ikke høyde for landenes bekymringer, heter det i den lange og kritiske uttalelsen.

– Noen av våre forslag ble forkastet uten noen overbevisende forklaring eller noen forklaring i det hele tatt, sier Nigers ambassadør Abdou Abarry.

Han la til at «den endelige teksten ikke gjenspeiler standpunktet til Den afrikanske union».

Samtidig oppfordrer Sikkerhetsrådet i resolusjonen myndighetene i Somalia til å avholde valg «uten videre forsinkelse».

Konstitusjonell krise

Somalia overholdt ikke fristen om å holde valg innen 8. februar. Det var datoen president Mohamed Abdullahi Mohamed, kjent som Farmajo, skulle tre tilbake. Det utløste en konstitusjonell krise i den allerede skjøre staten. En dato for valget er så langt ikke satt.

Les også: DPA: Stoltenbergs reformplaner møter motstand i Nato

Powered by Labrador CMS