Nyheter

SJEF: FNs generalsekretær António Guterres (t.v.) snakker med Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzia før møtet i FNs sikkerhetsråd.

FN-sjefen: – Russland brakte et levende helvete til Ukraina

FNs generalsekretær António Guterres kom med harde utfall mot Russland da FNs sikkerhetsråd markerte årsdagen for landets invasjon av Ukraina.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Han fastslo at krigen har hatt forferdelige konsekvenser for Ukraina og landets befolkning.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Livet er som et levende helvete for befolkningen i Ukraina. Freden har ikke hatt en sjanse. Krig har tatt styringen, sa Guterres før han nok en gang fastslo at invasjonen er et brudd på både FN-charteret og folkeretten.

– Den har etterlatt seg omfattende død, ødeleggelse og fordrivelse, sa han.

– Ingen unnskyldning

Krigen ble under fredagens utenriksministermøte fordømt av de fleste av rådets 15 medlemsland.

– For ett år siden startet Russland krigen uten noen annen grunn enn et besettende ønske om å gjenoppvekke fortiden, sa Frankrikes utenriksminister Catherine Colonna.

– Siden har de brukt den mest ekstreme formen for vold for å fornekte identiteten til et land og et folk, la hun til.

– Krever rettferdig fred

USAs utenriksminister Antony Blinken sa at Ukraina må få en rettferdig og varig fred basert på FN-charteret.

– Ingen ønsker fred med enn det ukrainske folket, sa han. – Men enhver fred som legitimerer Russlands bruk av makt for å beslaglegge land, kommer til å svekke charteret og sende et budskap til framtidige angripere overalt om at de kan invadere land og slippe unna med det, sa han.

Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzia viste imidlertid ingen tegn til å vike.

– Ukraina er ikke noe offer, sa han og anklaget Ukraina og landets allierte for ikke å ha gitt Russland noe annet valg enn å bruke militærmakt til å eliminere truslene Russland mener kom fra ukrainsk territorium.

– Folkemord

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba var invitert til å tale til forsamlingen. Han anklaget Russland for folkemord og ba landene om å godkjenne Ukrainas egen fredsplan, som krever at Russland trekker seg helt ut av ukrainsk territorium.

– Planen har som mål å få Russland ut av Ukraina og gjøre verden til et tryggere sted, sa han.

– Så lenge det ikke skjer, kommer Ukraina til å kjempe, fastholdt han og advarte Russlands president Vladimir Putin om at han «kommer til å tape mye fortere enn han tror».

Minutts stillhet

Kuleba ba også om ett minutts stillhet til minne om «ofrene for aggresjonen».

Men det fikk den russiske FN-ambassadøren til å reagere, som dunket på mikrofonen sin, tok ordet og insisterte på at forsamlingen måtte «hedre minnet etter alle ofrene for det som skjer i Ukraina».

Møtet i Sikkerhetsrådet var først og fremst en symbolsk seanse. Forsamlingen, som er FNs mektigste, har det siste året hatt 40 møter om Ukraina, men har ikke greid å komme fram til noe håndfast som kan føre til handling ettersom Russland er en av vetomaktene.

Powered by Labrador CMS