Nyheter

HEKTISK UKE: FMA-sjef Gro Jære om bord KV Jan Mayen dagen før radarkontrakten ble kunngjort.

Ny radarkontrakt:– Et verktøy for våre beslutningstakere

Prosjektet med nye sensorer og radarer er viktig for at Forsvaret skal kunne fortsette å hevde suverenitet over norsk luftrom, sier oberst i Luftforsvaret.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Forsvarsmateriell har 17. november 2022 inngått kontrakt med Lockheed Martin om leveranse av åtte radarer for militær luftromsovervåking med opsjon på ytterligere tre radarer, skriver regjeringen i en pressemelding.

Oberst Liv Judith Olsen er sjef for 131 luftving i Luftforsvaret.

– Dette er en gledens dag for oss i Luftforsvarets kontroll- og varslingssystem, og dette har vi ventet lenge på. Prosjektet med nye sensorer og radarer er viktig for at Forsvaret skal kunne fortsette å hevde suverenitet over norsk luftrom. De nye sensorene vil gi et nasjonalt og alliert beslutningsgrunnlag og er et verktøy for våre beslutningstakere, skriver Olsen i en e-post til Forsvarets forum.

– Vi overvåker kontinuerlig norsk luftrom og tilstøtende områder, for å bidra til å oppdage og eventuelt avverge ulovlig inntrenging i vårt nasjonale luftrom. Dagens sensorer må skiftes ut og nye kommer til for å ha et enda bedre og oppdatert luftbilde 24/7, opplyser Olsen.

Kontrakten for prosjektet skal være verdt åtte milliarder og skal være fullført i 2030. Etter planen skal første leveranse være i 2025 og det er Luftforsvaret som skal bruke de nye radarene.

FMA skriver på sine nettsider at valg av plassering for radarene er gjort ut fra en vurdering av hvordan man med et begrenset antall radarer kan oppnå best mulig overvåking av luftrommet.

Les også: FMA-sjefen: – Dette er uken for de store «eventer»

– Behovet for areal til anleggene og adkomstvei innebærer kjøp av eiendom og/eller eiendomsrettigheter kommunene Vardø, Vestvågøy, Orkland, Namsos, Vågsøy, Ringerike, Os og Tolga og Bjerkreim og Eigersund, skriver FMA.

Ferdsel i områder som er tilgjengelig ved radaranleggene vil ikke medføre risiko for skadelig stråling, ifølge FMA.

Byggeperioden for prosjektet som helhet er satt til perioden 2020-2027, men vil variere noe fra sted til sted, skrev Forvarsbygg i en pressemelding i 2019.

Powered by Labrador CMS