Nyheter

RYGGE: Forsvaret viste fram sine nye F-35 jagerfly på Rygge militære flyplass i Østfold i 2019.
RYGGE: Forsvaret viste fram sine nye F-35 jagerfly på Rygge militære flyplass i Østfold i 2019.

Sverige og Finland i Nato kan gi Rygge økt betydning

Rygge flystasjons strategiske betydning for Norge og Nato vil øke som følge av et svensk-finsk Nato-medlemskap, tror oberstløytnant Tormod Heier.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

— Bruken av Rygge flystasjon inngår i USAs og Natos forsvarsstrategi for Østersjø-regionen, der den russiske Østersjøflåten i Kaliningrad utgjør den største trusselen, sier Tormod Heier, oberstløytnant i Hæren og professor ved Forsvarets høgskole, til Moss Avis.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Han tror Sverige og Finland vil pålegge seg en rekke begrensninger når det gjelder amerikansk tilstedeværelse i landene i fredstid.

Les også: Russland varsler nye militærbaser som svar på Nato-utvidelse

— Og det betyr at den strategiske betydningen av Rygge vil fortsette. Ikke minst for amerikanske F-22 Stealth jagerfly, som er tiltenkt en hovedrolle i forsvaret av Baltikum, sier Heier.

Stortingsrepresentant Ingjerd Schou (H) fra Østfold, som også sitter i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, sier til Moss Avis at det er for tidlig å si om det blir en større amerikansk tilstedeværelse på Rygge.

Les også: USA forsøker å forstå blandede signaler fra Tyrkia om Nato-utvidelse

— Men at Rygge får en sentral rolle på grunn av sin kapasitet, kvalitet og beliggenhet, er det ingen tvil om, sier hun.

Powered by Labrador CMS