Nyheter

SIKKERHET: Sveriges statsminister Ulf Kristersson under tirsdagens pressekonferanse.

Kristersson: Et spørsmål som truer hele vårt demokrati

Vi er i en utsatt situasjon. Våre sikkerhetspolitiske forutsetninger er nå verre enn siden andre verdenskrig, sa Sveriges statsminister om svensk Nato-medlemskap.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Under en pressekonferanse tirsdag kveld, oppfordret Kristersson alle svensker til å se alvoret i situasjonen rundt svensk Nato-medlemskap.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi er i en utsatt situasjon. Våre sikkerhetspolitiske forutsetninger er nå verre enn siden andre verdenskrig, sa Kristersson.

– Russlands krigføring i Ukraina vil bli trappet opp, og det er av vital interesse for Sverige at Ukraina vinner. Og det er i Sveriges vitale sikkerhetsmessige interesse at vi kan forsvare oss sammen med Nato. Dette er et spørsmål som truer hele vårt demokrati, som truer freden i vår del av verden, sa han.

Må ikke være naive

– Men la oss ikke være naive. Det fins krefter både i og utenfor Sverige som vil hindre oss i å bli Nato-medlem, sa Kristersson.

Les også: Finland åpner for å bli medlem av Nato uten Sverige

– Vi ser at det fins provokatører som forverrer Sveriges relasjon til andre land, noe som leder til at svensk Nato-medlemskap blir forsinket, fortsatte han, men uten å nevne Tyrkia ved navn.

Tyrkia avlyste tirsdag et planlagte møte med Sverige og Finland om landenes Nato-søknader i februar, og fra finsk hold ble det antydet at landet nå vurderer å gå inn i Nato uten Sverige.

Utsatt situasjon

Kristersson sier at han har forståelse for signalene som kommer fra Finland, men understreker at finsk inntreden i Nato uten Sverige trolig bare er aktuelt dersom det blir klart at Sverige permanent holdes utenfor.

– Vi står fast på at Finland vil gå med i Nato sammen med Sverige, og at Nato-landene ser våre søknader under ett, sa han.

– Vi er i en utsatt situasjon. Våre sikkerhetspolitiske forutsetninger er nå verre enn siden andre verdenskrig. Russlands krigføring i Ukraina vil bli trappet opp, og det er av vital interesse for Sverige at Ukraina vinner. Og det er i Sveriges vitale sikkerhetsmessige interesse at vi kan forsvare oss sammen med Nato, sa Kristersson.

Protester

På pressekonferansen fikk Kristersson spørsmål om hva han mener om dem som protesterer og demonstrerer mot svensk Nato-medlemskap.

– Vi er inne i en ekstremt farlig tid og alle innbyggere bør tenke over hva som best gagner svenske sikkerhetsinteresser, sa han.

– Den utrolig opphetede stemningen som nå råder både i Sverige og internasjonalt er ikke bra for svensk sikkerhet, sa Kristersson.

Powered by Labrador CMS