Nyheter

ØSTERSJØEN: Atomubåten Dmitrij Donskoj og det atomdrevne slagkrysseren Pjotr Veliky utenfor norskekysten på sin ferd mot Østersjøen i 2017.

Litauen: Enda en russisk hybridoperasjon

Ifølge det som skal være et russisk regjeringsdokument vil Russland endre sine maritime grenser i Østersjøen.

Publisert

Russland vil endre landets maritime grenser mot Finland og Litauen i Østersjøen, melder Interfax og Moscow Times, som viser til et russisk regjeringsdokument.

Ifølge forslaget vil Russland blant annet ensidig flytte grensen rundt de russiske øyene i Finskebukta og ved eksklaven Kaliningrad, som ligger mellom Polen og Litauen.

Finlands utenriksminister Elina Valtonen skriver på X at utenriksdepartementet jobber med å kartlegge detaljene.

– Det er verdt å huske at forvirring også er en form for hybrid påvirkning. Finland er ikke forvirret, skriver hun.

Litauens utenriksminister Gabrielius Landsbergis sier forslaget er en opptrapping mot Nato og EU.

– Enda en russisk hybridoperasjon er i gang, denne gangen et forsøk på å spre frykt, usikkerhet og tvil om deres intensjoner i Østersjøen, skriver han på X.

– Dette er en åpenbar opptrapping mot Nato og EU, og må møtes med et passende, standhaftig svar, fortsetter han.

Ifølge Svenske Yle vil Russland trekke opp den nye grensen i nærheten av de russiske øyene som på svensk heter Hogland, Sommarö, Lille Tytärskär og Vigrund.

– FNs havrettskonvensjon inneholder bestemmelser om definisjonen av kyststaters maritime soner, også om hvordan de kan revideres. Vi forventer at Russland som part i konvensjonen opptrer deretter, skriver Valtonen.

Finland bør svare og vise at dette ikke er akseptabelt, mener Charly Salonius-Pasternak. Han er forsker ved Utrikespolitiska institutet i Helsingfors.

– I dette tilfellet må vi absolutt reagere svært raskt og hardt, sier han til Svenske Yle.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Powered by Labrador CMS