Nyheter

ØKENDE TRAFIKK: Trafikken av russiske menn over Storskog grensekontrollsted har økt, opplyser politiet.

Flere russiske menn krysset grensen til Norge over Storskog

Trafikken over Storskog grensekontrollsted har økt noe de siste dagene. Men trafikken er fortsatt lav og under normalen før pandemien, understreker politiet.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Siden 15. juli i år da Russland opphevet sine utreiserestriksjoner i forbindelse med pandemien, har trafikken gradvis økt over Storskog grensekontrollsted.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Mandag kom om lag 40 russiske menn over grensen, ifølge NRK. Flere av dem flykter landet for å ikke bli tvunget inn i Ukraina-krigen.

– Jeg er imot krig, og vil ikke risikere å bli sendt til krigen. Jeg er lei av all propagandaen, sier én av dem til kanalen.

Samme tendens som i andre land

Søndag kom i alt 243 personer inn over Storskog og 91 personer reiste ut av Norge. Av de som reiste inn hadde 167 Schengen-visum.

– Vi har gått gjennom tallene fra de siste dagene og ser at antallet russiske menn som kommer med Schengen-visum har økt og utgjør den største økningen den siste uken. Politiet i Finnmark ser med andre ord den samme tendensen som andre land som grenser til Russland ser, men i mye mindre skala, opplyser Sølve Solheim, avsnittsleder for operativ utlendingskontroll i Finnmark politidistrikt.

I helgen krysset 17.000 russere grensen til Finland, ifølge den finske grensekontrollen.

Les også: Putin mobiliserer og truer med atomvåpen

Forventer økt trafikk

Solheim opplyser at Schengen-visumene er gitt av andre land enn Norge. Norge sa opp sin visumavtale med Russland dagen etter Vladimir Putin varslet om delvis mobilisering.

Russerne har også med seg kontanter for å kunne oppholde seg over tid i Schengen slik kravene for å få Schengen-visum er.

– Vi forventer at trafikken vil kunne øke også denne uken. Selv om antallet russere som nå reiser inn på visum øker, er det totale antallet reisende over Storskog ikke høyere enn hva vi forventet etter pandemien, sier Solheim

Ekspert advarer: Ukrainsk seier kan føre til at Russland kollapser

Powered by Labrador CMS