Nyheter

PALAWAN: Den amerikanske visepresidenten Kamala Harris møtte den filippinske kystvakten under besøket.
PALAWAN: Den amerikanske visepresidenten Kamala Harris møtte den filippinske kystvakten under besøket.

Harris på besøk nær omstridt farvann

Besøkte den filippinske provinsen Palawan nær Sør-Kinahavet.

Publisert Sist oppdatert

USAs visepresident Kamala Harris reiste tirsdag til en filippinsk øy nær farvann som Kina har gjort krav på, for å vise støtte til sin amerikanske allierte.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Harris er den høyest rangerte amerikanske tjenesteperson som noensinne har besøkt den vestlige filippinske provinsen Palawan nær det omstridte Sør-Kinahavet, hvor hun etter planen skulle møte lokale fiskere, samfunnsledere og kystvakten.

USA og Filippinene

Besøket viser USAs forpliktelse til å stå sammen med Filippinene for «å opprettholde den forpliktende internasjonale maritime orden i Sør-Kinahavet», heter det i en uttalelse fra kontoret hennes.

Kontoret opplyste videre at Harris også vil fremme marin bevaring og støtte initiativer for å øke maritime levebrød, og motvirke ulovlig, uregulert og urapportert fiske.

Territoriell strid

Søndag blokkerte et kinesisk kystvaktfartøy den filippinske marinen da den tauet vekk restene av en kinesisk rakett nær Pagasa-øya, og tok gjenstanden med makt, sa militære tjenestemenn.

Den kinesiske ambassaden sa at rapportene om hendelsen ikke stemte med fakta, og at vrakrestene ble overlatt til den kinesiske kystvakten etter «vennlig konsultasjon med den filippinske motparten».

Filippinene og Kina er involvert i en territoriell strid på grunn av overlappende krav i Sør-Kinahavet, der Kina har overtatt områder og bygget kunstige øyer med anlegg egnet for militære formål.

Powered by Labrador CMS