Nyheter

LUFT- TIL- LUFT: Illustrasjonsfoto. Sidewinder har vært i bruk i Norge siden 1960-tallet.

FFI: Tusen missiler i Mjøsa

Det viser seg å være langt større mengder dumpet ammunisjon i Mjøsa enn man tidligere har antatt. I tillegg er et område av bunnen dekket av rundt tusen Sidewinder-missiler, ifølge Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

FFI har undersøkt fire dumpeområder i Mjøsa, fra Gjøvik og ned til Totenvika. Det har vært dumpet ammunisjon fra Raufoss og Forsvaret i Mjøsa fra 1940 og fram til 1970, skriver FFI i en pressemelding torsdag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det er blitt sagt at det er dumpet et sted mellom 100 til 200 tonn totalt, hovedsakelig ammunisjon til håndvåpen, sier sjefsforsker Arnt Johnsen ved FFI.

– Samtidig har vi opplysninger som tilsier at det kanskje kan være ti til tjue ganger så mye. Vi har kilder som forteller at det kunne bli dumpet 30 tonn på en dag. Denne trafikken foregikk over mange år. Funnene våre bygger opp under at mengden er langt over det som er blitt sagt, forteller han.

I en årrekke prøveskjøt Raufoss fabrikker også det tre meter lange luft-til-luft-missilet Sidewinder. Det ble skutt fra Fjellhaug, et stykke sør for Skreia på Toten, står det pressemeldingen.

Ifølge FFI sank rundt tusen slike missiler ned på 300 til 400 meters dyp i et konsentrert område, og de er fotografert av FFIs undervannsfarkost Hugin.

Missilene skal ikke utgjøre noen miljørisiko og det er trolig ikke sprengstoff i dem, opplyser FFI.

Når det gjelder ammunisjon som er dumpet i Mjøsa, skriver FFI at det viktigste ikke blir å få dette opp, men å overvåke situasjonen: Ammunisjonen kan inneholde miljøskadelig kvikksølv, bly og kobber.

Miljødirektoratet har gitt forsvarssektoren et pålegg om å kartlegge utbredelsen av dumpet ammunisjon i Mjøsa.

SIDEWINDER:

Sidewinder

Sidewinder er et amerikansk luft-til-luft-missil med et passivt heimende infrarødt (varmesøkende)

styresystem.

Det er ett av de mest produserte og anvendte kortdistanse luft-til-luft-missilene i verden. I Norge

har det vært i bruk i Luftforsvaret siden 1960.

Kilde: Store norske leksikon

Mjøsa

Mjøsa er en innsjø på grensa mellom Innlandet og Viken fylker.

Den er Norges største innsjø, og dekker et areal på 369 kvadratkilometer, har en lengde på 117 kilometer, et volum på 56 kubikkilometer og ligger 122 meter over havet.

Kilde: Store norske leksikon

Powered by Labrador CMS