Nyheter

ØVELSE: Bildet er fra 2016 der politiet, HV16 og Narvik kommune øvde på en hendelse ved Narvik Rådhus.

FFI-rapport om saniteten i Forsvaret: Ser symptomer på teknologiangst

Mangel på strategi fører til at saniteten er ikke godt nok forberedt på neste de tiårenes trusler, ifølge en analyse.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Hverken sanitetens eller helsevesenets samlede ressurser er dimensjonert for å håndtere volumene av pasienter ved nasjonale kriser og i krig, sier sjefsforsker Thor Engøy fra Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det skriver FFI på sin nettside.

I en analyse om tilstanden for sanitetvirksomheten i totalforsvaret, pekes det på behovet for teknologisk innovasjon.

Analysen ble laget på bakgrunn av FFI-prosjektet «Saniteten mot 2040», som tar for seg hvordan virksomheten kan tilpasses fremtidens oppgaver i Forsvaret.

– Innføring av ny teknologi vil være et av de viktigste dyttene for å samordne sivile og militære helseressurser bedre, både på kort og lang sikt, sier Engøy, som deltar på prosjektet.

Les også: FFI: Forsvaret må bruke ny teknologi for å overleve

Analysen peker på at saniteten trenger en tydelig strategi for digital transformasjon. Det er nødvendig for å øke teknologisk modenhet.

– Vi ser symptomer på teknologiangst både på ledelsesnivå og i fagmiljøene. Det er en påtakelig mangel på strategi for en digital overgang, sier han.

Sjefsforskeren påpeker at det er arbeidsprosessen og informasjonsdelingen som må bli mer digitalisert.

«Sanitetens teknologiske handlingsrom i perioden frem til 2028 er svært begrenset, og har ikke nok midler til å dekke det teknologiske gapet. Dette betyr at dagens teknologiske handlingsrom dreier seg om å forberede organisasjonen på det som potensielt kan anskaffes i tidsrommet 2029–2040,» heter det i analysen.

Dette er ifølge analysen for lite ambisiøst og altfor sent. Konsekvensen er at saniteten vil ha en lav evne til digital samhandling, internt og eksternt, på kort og lang sikt, noe som er bekymringsfullt.

– Saniteten trenger å komme i gang med en slik strategi for digitalisering. Bare da vil den ha en reell mulighet for å ta i bruk ny teknologi fram mot 2040, sier Engøy.

Les også: Mer teknologi, raskere anskaffelser og mer eksport

Presisering: I denne saken stod det først i tittel at Forsvaret har symptomer på teknologiangst. Dette er unyansert. Det er i Forsvarets sanitetsvirksomhet at FFI ser symptomer på teknologiangst. Endringen ble gjort 10.08.2022. klokken 09.44.

Det stod at analysen om tilstanden i sanitetvirksomheten i Forsvaret, peker ut behovet for teknologisk innovativt Forsvar. Dette stemmer ikke. FFI har ikke analysert Forsvarets innovative evne. FFI har analysert sanitetvirksomheten i totalforsvarsperspektiv, der det pekes på behovet for teknologisk innovasjon. Feilen er fjernet og rettet opp i 10.08.2022 klokken 11.42.

Videre i artikkelen stod det en punktliste med teknologiske forhold som må utbedres i saniteten. Dette er feil. Listen er trender som påvirker helsesektoren. Opplysningen er fjernet og rettet opp i 10.08.2022 klokken 11.42.

Powered by Labrador CMS