Nyheter:
Fem flere innvilgede militærnekter-søknader så langt i 2019
Vernepliktige hvis militærtjeneste kommer i konflikt med deres «alvorlige overbevisning» kan søke om fritak. 225 har søkt så langt i år.
Det kommer fram av en oversikt Forsvarets forum har fått innsyn i. Tallene gjelder fra 1. januar til og med 31. oktober i år.
142 av de 225 søknadene er blitt innvilget. I et brev til Justis- og beredskapsdepartementet skriver oberst Knut Eide at det er en økning på fem innvilgede søknader, sammenlignet med samme periode i 2018.
– Sammenlignet med tidligere – flere år tilbake – opplever vi få søknader i 2019. En variasjon på fem søknader er liten og må betegnes som normalt. Interessen for førstegangstjeneste er meget stor og dette gjør at vi over tid har opplevd en nedgang i antall søknader om fritak av overbevisningsgrunner, skriver Eide til Forsvarets forum.
I hele 2018 ble 162 søknader om fritak av overbevisningsgrunner innvilget. I 2017 ble 126 søknader innvilget, 136 i 2016, 174 i 2015 og 237 i 2014.
Siviltjenesten, som var en arbeidsplikt for dem som ble fritatt fra militærtjeneste, ble avviklet 1. juli 2012. De som får søknaden innvilget i dag kan bli innkalt til Sivilforsvaret.
Vernepliktige som er innkalt til for eksempel førstegangstjeneste eller Heimevernet, kan søke om fritak på grunnlag av sin etiske, religiøse eller politiske overbevisning, heter det på Forsvarets nettsider. Disse pasifistene eller militærnekterne kan bli pålagt å følge tjenesten, uten våpen, inntil fire uker, mens søknaden deres behandles.
Loven krever at den som skal søke om fritak av overbevisningsgrunner har en grunnleggende pasifistisk holdning, at den tar avstand fra at andre mennesker bruker vold og våpen som metode for konfliktløsning. Det kreves at holdningen er absolutt og gjelder i alle situasjoner, med unntak av nødvergesituasjoner, og innebærer at man må ta avstand fra at Norge har et væpnet forsvar.