REPORTASJE

KONTRAST: Det er en stor forskjell ifra øvelse på Alta, til rød løper og premierefest i Oslo.

Soldat hastet fra Nordic Response til rød løper

ALTA/OSLO (Forsvarets forum): Soldat-skuespilleren Camilla Godø Krohn rakk så vidt festpremieren på sin egen spillefilm, fordi hun deltok på Nordic Response.

Publisert Sist oppdatert

«So you're the famous moviestar?» 

Skuespilleren i grønt ble en snakkis blant amerikanske på storøvelsen Nordic Response. 

Camilla Godø Krohn våknet onsdag i et telt i Alta. Torsdag stod hun på rød løper midt i Oslo sentrum for å se filmen hvor hun selv debuterer som hovedrolle.

Krohn avtjener førstegangstjenesten sin i år som medic i saniteten. Da Forsvarets forum besøkte soldaten i feltsykehuset, hadde hun jobbet der i litt over en uke, og begynte å bli mett på øvelse.

– Jeg føler meg klar for å reise hjem nå, sa Krohn.

– Det første jeg vil nå er å dra hjem, dusje, spise godteri og slappe av. Jeg må jo lade opp til festpremieren, sa Krohn.

To dager etter at Forsvarets forum besøkte Krohn var det nemlig festpremiere på den nye spillefilmen, «Min fantastiske fremmede», der hun spiller hovedrollen «Ebba».  Det er første gang hun spiller i en spillefilm, før har hun bare spilt på teater.

– Forskjellen er stor fra teater til film. Alt er veldig oppsatt, med kamera og masse folk rundt deg som gjør at alt funker, det er nytt og spennende, sier Krohn.

Skuespiller-soldaten

Når Krohn ikke er skuespiller, er hun soldat. Hun tjenestegjør i Sanitetsbataljonen på Setermoen. På feltsykethuset under Nordic Response gjorde hun alt fra å ta inn skadde, behandle og følge dem opp, til å sjekke at teltpluggene satt skikkelig.

– Det har vært utrolig lange dager her, lite søvn, mye som skjer, og lite som skjer. Etter over en uke i det teltet her havner man fort i «militær-bobla», sier hun.

FORBEREDT: Krohn gjør klar feltsenger til skadde.
HENGER OPP: Her henger Krohn opp medisinsk utstyr så det er lett tilgjenglig.

Selv om Krohn er skuespiller, er det ikke noe hun vil at alle i troppen skal vite. Hun har bare sagt det til sine nærmeste venner, blant annet venninnen Synnøve Winge. Da Winge fikk vite det derimot, gikk det ikke lang tid før amerikanere som også jobber i saniteten kom bort til Krohn og sa «So you're the famous movie-star?», forteller hun.

– Jeg kunne jo ikke holde det hemmelig! Det er jo altfor kult til at jeg ikke kunne sagt det til alle rundt meg, sier Winge. 

I Forsvaret kommer skuespillerferdighetene til Krohn godt med, ifølge venninnen.

– Hun har jo vært en ekstra god markør under øvelser, og har fått mye skryt for skuespillerferdighetene hennes der.

MAKKER: Camilla Godø Krohn (t.v) og Synnøve Winge, har jobbet mye sammen i feltsykehuset under øvelsen Nordic Response. Her passer de på skadde pasienter som kom inn samme dag som Forsvarets forum besøkte soldat-skuespilleren.

For Krohns del har skuespillerlivet hatt lite å si for hennes år i Forsvaret. Innspillingen ble ferdig før hun hadde innrykk, så det ble det ikke overlapp mellom forsvar og film.

Så snart Krohn ble ferdig på øvelsen onsdag, satte hun fart sørover mot Oslo for å rekke festpremieren. Der var hun stjernen av showet, i motsetning til i feltsykehuset, hvor hun var én av mange soldater.

Rød løper

Torsdag kveld var det premiere på filmen på Klingenberg kino. Bidragsytere og støttespillere hadde samlet seg utenfor da Forsvarets forum ankom.

Etter hvert dukket soldat-skuespilleren også opp. Folk samlet seg fort rundt, og bildene av Krohn på den røde løperen skulle nærmest alle ha (inkludert Forsvarets forum).

Sammen med seg på den rød løperen, var regissøren for filmen, Johanna Pyykkö. Hun sa til Forsvarets forum at det har vært en fryd å jobbe med Krohn, og at hun ser at Forsvaret er noe for henne, nettopp fordi hun er så fysisk og mentalt sterk.

– Krohn er helt rå. Under innspilling var det mange lange dager, men hun holdt ut selv når det var skikkelig tungt, sier regissøren. 

Innspillingen fant sted før Krohn begynte i førstegangstjenesten i Forsvaret. Etter innrykk var det et par ganger hun måtte trå til for at filmen skulle bli ferdig.

–  Det var jo en gang Camilla måtte ta opp lyd til filmen på leir, og da måtte hun be de andre i troppen hennes gå vekk og være stille. Som regissør er jeg takknemlig for at de gikk ut så hun kunne ta opp lyden vi manglet, sa Pyykkö.

KOLLEGENE: Camilla Godø Krohn (t.h), sammen med Radoslav Vladimirov, som har den andre hovedrollen og regissør, Johanna Pyykkö

Fortsatt i grønt

Kontrasten fra feltsykehus i Finnmark, til rød løper er utrolig stor, sa Krohn før premieren.

– Det er veldig rart å stå her nå. Det er fortsatt grønt, men det er kjole, og det er ikke fra uniform til sivilt, men fra uniform til kjole og rød løper. Det er en veldig stor overgang, men veldig gøy.

– Nå er det sånn at jeg vet ikke hvem mange av folka her er, men i Forsvaret vet jeg jo hvem alle rundt meg er, det er utrolig rart, sa Krohn.

FORTSATT I GRØNT: Selv om Camilla ikke er i en militær sammenheng nå, så klarte hun ikke la vær å gi slipp på grønn fargen helt.

Krohn ser noen fellestrekk mellom filmbransjen og Forsvaret.

– Det handler jo om det å ikke skjønne eller gi det de i ledelsen ønsker. Om det er befal eller regissøren. Det er jo krav som stilles, og det er ikke alltid man forstår hva nøyaktig disse kravene er, sa hun.

Veien videre 

Krohn har fått ros av både filmkritikere og venner. Om hun faktisk vil fortsette karrieren som skuespiller eller soldat, er hun ikke helt sikker på ennå. 

– Jeg vet helt ærlig ikke hva jeg vil fremover. Jeg synes Forsvaret har vært veldig gøy og at det har gitt meg inspirasjon til å søke videre i noen mer fysisk krevende yrker, men jeg har ikke slått meg fast at det er noe jeg skal fortsette med, sier hun.

– Finner jeg en rolle i en ny kommende film eller serie, så kan det hende jeg søker på den, avslutter soldat-skuespilleren.

Powered by Labrador CMS