Nyheter:

ØNSKER UTSETTELSE: Palestinernes president Mahmoud Abbas vil trolig be om utsettelse av valget i mai.

Hamas går ikke med på valgutsettelse

Palestinernes president Mahmoud Abbas og hans Fatah-parti vil trolig be om utsettelse av valget i mai, men Hamas krever at det blir holdt.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Palestinernes president Mahmoud Abbas og hans Fatah-parti vil trolig be om utsettelse av valget i mai, men Hamas krever at det blir holdt.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Den palestinske ledelsen møtes torsdag for å diskutere det planlagte valget 22. mai, som president Mahmoud Abbas ifølge flere kilder ønsker å utsette. skuddet er at Israel nekter palestinerne å avvikle valg i annekterte Øst-Jerusalem.

Sist palestinerne holdt valg var i 2006, og da stakk den militante islamistgruppen Hamas av med seieren. Valgresultatet ble ikke anerkjent av EU, USA, Israel og flere andre land, som stempler gruppen som en terrororganisasjon.

Væpnet konflikt

Det hele endte med væpnet konflikt mellom Fatah-dominerte sikkerhetsstyrker og Hamas Gazastripen.

Hamas jaget Fatah-styrkene ut av Gaza, og Abbas dannet en ny palestinsk regjering Vestbredden.

Siden har Hamas hatt makten i Gaza, mens Abbas og en palestinsk regjering styrer Vestbredden og representerer Palestina internasjonalt.

Splittet Fatah

Fatah er splittet foran vårens valg, og meningsmålinger tyder at Hamas nok en gang kan stikke av med seieren. Nå advarer gruppen mot å utsette valget.

Hamas kommer ikke til å være med noen utsettelse eller avlysning av valget, heter det i en kunngjøring fra gruppen.

– Valg er en fundamental rettighet, legger de til.

Oslo-avtalen

Ifølge Oslo-avtalen har rundt 6.000 palestinere i Øst-Jerusalem rett til å avgi stemme i palestinske valg via israelske postkontor.

Rundt 150.000 andre stemmeberettigede palestinerne i Øst-Jerusalem har i henhold til avtalen rett til å avgi stemme med eller uten israelsk tillatelse.

Israelske myndigheter nekter imidlertid palestinske myndigheter å operere i Øst-Jerusalem.

Powered by Labrador CMS