Nyheter

ØVELSE: To norske F-35A under øvelsen ACE-21

Her er de første bildene tatt fra Norges F-35

Under storøvelsen ACE-21 deltok norske F-35 for første gang.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Halvannet år etter at Luftforsvaret erklærte første operative evne med sine F-35A, har kampflyene for første gang deltatt på storøvelsen Arctic Challenge Exercise (ACE). Nå har Forsvaret også frigitt de første bildene tatt fra om bord de nye jagerflyene, opplyser Teknisk ukeblad. De er tatt av den såkalte TTT-skvadronen (taktikk, test og trening).

Det er tatt bilder fra norske F-35 før også, eksempelvis under Nato-oppdragene på Island i mars i fjor og i år, men dette er de første bildene som deles med offentligheten, skriver Teknisk ukeblad.

Luftforsvaret oppgir årsaken til at det er et annet sikkerhetsregime rundt F-35 enn det er for F-16.

BESTE: F-35 har helt unike egenskaper som gir det til et av verdens beste kampfly.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Forsvsvaret opplyser på sine sider at øvelsen har sitt utspring i et nordisk samarbeid som Norge, Sverige og Finland innledet tilbake i 2008. Hensikten var at de tre nordiske nasjonene skulle kunne trene sammen i hverandres øvingsområder på tvers av landegrensene.

Dette samarbeidet ble kalt Cross Border Training og har både vært effektivt og sværtgivende for landenes luftforsvar.

Les også: Forsvaret tester «jammefrie» droner.

ØVELSE: Norsk F-35A under øvelsen ACE-21.

– Fra Norge deltar flere av Luftforsvarets avdelinger, og elementer fra Sjøforsvaret og Hæren er også med. For F-16 er dette siste gang, mens det for F-35 er første gang, skriver Forsvaret i en pressemelding.

Teknisk ukeblad opplyser at dagen før ACE-21 avsluttes, har cirka 70 deltakende fly fløyet til sammen 1.200 oppdrag, hvor av cirka 400 er fra norske baser, altså Bodø og Ørland.

Les også: Uredd på fregatt-jakt

Powered by Labrador CMS