Nyheter

F-35A: Regjeringen i Sveits har besluttet å kjøpe 36 kampfly av typen F-35A fra amerikanske Lockheed Martin, noe opposisjonen er svært misfornøyd med. Bildet viser et F35-fly på en militærbase i Vermont i USA.

Sveits vil stanse planlagt folkeavstemning om F-35

Regjeringen i Sveits vil ikke holde en folkeavstemning om landets valg av nye kampfly, til tross for at kritikere hadde samlet inn nok signaturer.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den venstreorienterte Stop-F-35-alliansen hadde forrige uke klart å samle inn over 100.000 underskrifter, noe som i Sveits' politiske system med direkte demokrati betyr at det må holdes folkeavstemning.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det vil imidlertid ikke den sveitsiske regjeringen gjøre.

De mener det ikke er nok tid til å holde en slik folkeavstemning før den amerikanske produsenten Lockheed Martins tilbud på kjøp av 36 F-35A-kampfly utløper.

– Hån av demokratiet

– En forsinkelse i anskaffelsen av F-35A vil få alvorlige konsekvenser for Sveits' sikkerhet, heter det i en uttalelse fra regjeringen onsdag.

Les også: Amerikanske F-35 tilbake på vingene etter setesjekk

Stop-F-35-alliansen fordømmer regjeringens beslutning og kaller den «en hån mot et fungerende demokrati». De krever at folkeavstemningen blir holdt som planlagt.

NORSKE: Den sveitsiske regjeringen vil ikke holde en folkeavstemning om det omstridte kjøpet av nye kampfly. I fjor valgte regjeringen å kjøpe F-35, samme kampflytype som Norge har kjøpt (avbildet).

Den sveitsiske regjeringen besluttet i juni i fjor at landet skal kjøpe 36 fly av typen F-35A fra amerikanske Lockheed Martin. Det skjedde etter en folkeavstemning der det ble knapt flertall for å bruke drøyt 61 milliarder kroner på det som vil være landets største forsvarsinvestering noensinne.

Granskning

To komiteer i den sveitsiske nasjonalforsamlingen har siden gransket hvorfor akkurat denne flymodellen ble valgt og ikke Eurofighter fra Airbus, F/A-18 Super Hornet fra amerikanske Boeing eller Rafale fra franske Dassault.

Komiteene har blant annet vist til gjentatte tekniske problemer med F-35-flyene i USA, og de har også stilt spørsmål ved prisen.

Les også: Her mottar Norge sitt første Poseidon-fly

Norge har besluttet å kjøpe 52 kampfly av typen F-35 til en samlet innkjøpspris som antas å bli på over 90 milliarder kroner.

Powered by Labrador CMS