Nyheter

OMSTRIDT: F-35 Lightning tilhørende det amerikanske luftforsvaret over Polen 24. februar 2022 og tatt i en annen sammenheng.

Sveits holder folkeavstemning om kampflykjøp

Stop-F-35-alliansen i Sveits har samlet nok underskrifter til at det må holdes folkeavstemning om valg av nytt kampfly. Får de flertall må valg av kampfly behandles på nytt.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den venstreorientert Stop-F-35-alliansen overleverte tirsdag over 100.000 underskrifter, og i henhold til landets demokratiske system må det da holdes folkeavstemning.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Dersom Stop-F-35-alliansen får flertall for sitt krav i folkeavstemningen, må valget av kampflymodell behandles på nytt.

Les også: Høyre-politiker roper varsku

Den sveitsiske regjeringen besluttet i juni i fjor at landet skal kjøpe 36 fly av typen F-35A fra amerikanske Lockheed Martin. Det skjedde etter en folkeavstemning der det ble knapt flertall for å bruke drøyt 61 milliarder kroner på det som vil være landets største forsvarsinvestering noensinne.

Gransket valg av kampfly

To komiteer i den sveitsiske nasjonalforsamlingen har siden gransket hvorfor akkurat denne flymodellen ble valgt og ikke Eurofighter fra Airbus, F/A-18 Super Hornet fra amerikanske Boeing eller Rafale fra franske Dassault.

Les også: Europas største trussel

Komiteene har blant annet vist til gjentatte tekniske problemer med F-35-flyene i USA, og de har også stilt spørsmål ved prisen.

Powered by Labrador CMS