Nyheter:

I et skriftlig svar viser forsvarsministeren til at problemene den amerikanske riksrevisjonen har pekt på med F-35, også gjelder de norske flyene.
I et skriftlig svar viser forsvarsministeren til at problemene den amerikanske riksrevisjonen har pekt på med F-35, også gjelder de norske flyene.

Forsvarsministeren: Kampflyproblemene gjelder også norske F-35

Frank Bakke-Jensen sier imidlertid at problemene er i ferd med å bli løst.

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen bekrefter nå i et skriftlig svar at problemene tilknyttet det nye kampflyvåpenet, og som den amerikanske riksrevisjonen har påpekt, også gjelder de F-35 flyene Norge har anskaffet, skriver ABC nyheter.

Problemene den amerikanske riksrevisjonen har påpekt, er blant annet mangel på reservedeler, dyrere drift av F-35 samt at kampflyet står mer på bakken enn det som var planen.

I et svar til partileder i Rødt, Bjørnar Moxnes, skriver forsvarsministeren blant annet:

«Problemene med vedlikehold, infrastruktur og støttefunksjoner for F-35 A som påpekes i den amerikanske riksrevisjonens publiserte rapporter om F-35 programmet er derfor også gjeldende for de norske F-35 flyene».

Svaret kommer etter et skriftlig spørsmål fra partileder i Rødt, Bjørnar Moxnes. Han er ikke nådig i sin kritikk og mener svaret til forsvarsministeren er en innrømmelse av problemer knyttet til kampflykjøpet.

Les også: Prisen på F-35 kan ta av.

– Det er viktig at forsvarsministeren nå innrømmer skriftlig overfor Stortinget at regjeringen har holdt skjult informasjon om skandaløse feil ved F-35, som den amerikanske riksrevisjonen offentliggjør i USA, sier Moxnes til ABC Nyheter.

Problemene skal løses

I sitt svar til Moxnes, skriver forsvarsminister Frank Bakke-Jensen at problemene påpekt av Riksrevisjonen knyttet til anskaffelsen og innfasingen av de norske F-35 kampflyene, enten er løst «eller i prosess med å løses».

Moxnes er imidlertid ikke overbevist.

– Dessverre ser vi at forsvarsministeren fortsetter å bagatellisere problemene med skandaleflyet F-35 overfor Stortinget.

– Hans fremstilling stemmer ikke over ens med den siste rapporten fra USAs riksrevisjon som påpeker at store feil og mangler ikke er løst og varsler fortsatt kostnadsgalopp for det allerede svindyre flyet, sier Moxnes, ifølge ABC Nyheter.

– Håndterer eventuelle utfordringer

For knappe to uker siden skrev Luftforsvaret at de hadde kontroll på situasjonen og at norske F-35 hadde levert etter planen. Problemene med blant annet leveransen av reservedeler var kjent for Luftforsvaret, skrev talsperson Stian Roen.

– Luftforsvaret håndterer eventuelle utfordringer sammen med partnerlandene. Det har imidlertid ikke fått noen konsekvenser for våre fly så langt. Det kom ingen overraskelser i denne rapporten. De momentene som er tatt opp, er godt kjent for F-35 partnerskapet og håndteres av programkontoret i USA, skriver Roen.

Roen viste også til at det skal komme seks nye F-35 til Norge i år, hvorav tre kom tidligere denne uka.

– Dette er i henhold til planlagt leveranse med totalt seks fly hvert år frem til vi er fullt operative i 2025.

– Vi er i en fase der vi tester ut våpensystemet, og sluttproduktet er i henhold til det vi forventet. Vi har gjennomført de planlagte tingene vi skulle gjøre i forbindelse med F-35 i 2019, som ble erklært IOC (initial operational capability) i november i fjor, svarte Roen i en e-post til Forsvarets forum.

Powered by Labrador CMS