Nyheter:

KAMPFLY: USA ser etter alternativer til F-35. Dette bildet er fra en tidligere reportasje fra USA der en norsk pilot står foran et F-35 .
KAMPFLY: USA ser etter alternativer til F-35. Dette bildet er fra en tidligere reportasje fra USA der en norsk pilot står foran et F-35 .

Ser etter alternativer til F-35

Det amerikanske luftforsvaret ser etter nye flytyper. F-35 kan ikke brukes hele tiden, innrømmer sjefen for US Air Force.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg ønsker å begrense bruken av flyene (F-35, journ. anm.). Du bruker ikke «Ferrari» til jobben hver dag, du kjører den bare på søndager, sa luftforsvarssjef Charles Q. Brown ifølge det amerikanske tidsskriftet Airforce Magazine.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Generalen forklarer videre at den amerikanske flåten av F-35 begynner å vise tegn på slitasje – blant annet på motorene. Da blir det viktig å bruke flyene med omhu, forklarte luftforsvarssjefen.

Les også: Kampflyprosjektet kan ramme Forsvaret hardt, frykter politikere.

– Dette er vårt «high end» kampfly. Vi ønsker ikke å komme i en situasjonen hvor vi har brukt opp «kapasiteten» som vi kanskje trenger senere, sa Brown videre.

Ifølge Brown skal nå det stakes ut alternativer til F-35, både i et kortsiktig og lengre perspektiv.

Deleproblemer og alternativer

Allerede i fjor ble det kjent at industrien hadde utviklet en prototype til det som kan bli neste generasjon av kampfly i USA. Dersom flytypen som det fortsatt er knyttet mye usikkerhet rundt blir en suksess, kan det utfordre F-35 programmet, ifølge Defense News.

Les også: Susanne (21) har ingen andre planer enn å fly for Forsvaret.

Videre skal det ifølge Forbes være en mindre kostbar flytype som vurderes av det amerikanske luftforsvaret. Denne skulle kunne løse oppdrag på en lavere trusselskala som ikke krever et like komplekst og kostnadskrevende system som F-35.

Feil å sammenligne

Selv om USA skulle beslutte å gå for alternativer til F-35 er ikke det aktuelt for Norge, sier Dag Henriksen ved Luftkrigsskolen. Et mindre avansert fly er for eksempel ikke aktuelt for Norge, sier professoren til NRK.

– De (USA, journ. anm) vil aldri sende inn det mindre sofistikerte kampflyet alene, dersom de tror det er risiko for at det kan bli skutt ned. Det blir da en noe nær uredelig diskusjon å sammenligne oss med USA, sier Henriksen som understreker at han mener F-35 er et riktig valg for norske behov.

Les også: Kampflyprosjektet blir dyrere. Men lavere pris per kampfly gjør prisøkningen mindre enn man kunne frykte.

Norge har besluttet å kjøpe 52 F-35. Så langt har Norge mottatt 28 fly hvorav 21 har ankommet Norge. Sju er for tiden stasjonert på Luke Air Force Base i USA for å trene opp nytt personell.

Powered by Labrador CMS