Nyheter

F-35: Norge er en del av kampflyprogrammet til USA, og F-35 har tatt over etter F-16-flyene. Her er en F-35 på Ørland flystasjon i 2020.

Mer enn én million F-35-reservedeler har forsvunnet

Reservedeler til 85 millioner dollar, nærmere 952 millioner kroner, har blitt borte i løpet av de siste fem årene.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Lockheed Martin og det amerikanske forsvarsdepartementet har mista over en million reservedeler til F-35-flyene de siste fem årene, konkluderes det med i en ny rapport fra etaten Government Accountability Office (GAO).

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det skriver Defense News.

Rapporten kritiserer sporbarheten til reservedelene i forsyningskjeden. Verdien på de tapte reservedelene ligger på minst 85 millioner dollar, som tilsvarer den nette sum av nærmere 952 millioner norske kroner.

Uenigheter skaper trøbbel

Revisorene som har undersøkt saken sier at det ikke finnes et statlig system for å spore reservedelene, og at det derfor kan være umulig å vite nøyaktig hvor mange reservedeler som befinner seg rundt om i verden, hvor de er, ei heller hvor mye de er verdt.

Dermed kan den totale tapsmengden være «betydelig høyere» enn det som nå kommer fram i rapporten.

Uenigheter mellom F-35-produsenten Lockheed Martin og forsvarsdepartementet om hvordan man skal kategorisere manglende deler er en av hovedårsakene til at amerikanske myndigheter ikke kan lage et eget pålitelig system for å holde oversikt, står det i rapporten.

– Vet hvor flertallet er

Det amerikanske forsvarsdepartementet, som er ansvarlig for kampflyprogrammet, har kun undersøkt 2 prosent av de påviste tapene siden 2018.

Til Defense News sier Lockheed Martin at de administrerer reservedelslageret til F-35 i samsvar med kravene i kontrakten, og at de fortsetter å samarbeide med kontoret for kampflyprogrammet (Joint Program Office) for å øke innsikten i tilgjengeligheten av reservedeler og å bedre tilgangen.

Joint Program Office sier på sin side at de «vet hvor flertallet av reservedelene til F-35 er i den globale forsyningskjeden.»



Powered by Labrador CMS