Nyheter

HAR IKKE SKJEDD FØR: Det amerikanske luftforsvaret setter sammen to F-35-fly til ett nytt fly.

Bygger «Franken-fugl» av to ødelagte jagerfly

To dramatiske F-35-ulykker kan nå føre til et gjennombrudd i jagerflyteknologien. 

Publisert

Store deler av to amerikanske F-35A-fly som ble alvorlig skadet i separate ulykker for flere år siden, blir nå satt sammen til et fullt operativt F-35A Lightning II. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det skriver The War Zone

Flyet har fått kallenavnet «Franken-fugl» av det amerikanske luftforsvaret. Håpet er at prosessen både vil demonstrere nytt utstyr og bidra til å forbedre og utvide kapasiteten til det amerikanske militæret rundt å reparere eller gjenbruke alvorlig skadede F-35-fly i fremtiden.

Det er forskjellige deler på de to flyene som ikke lenger fungerer, eksperter fra Lockheed Martin, F-35 Joint Program Office, 388th Fighter Wing og Ogden Air Logistics Complex jobber sammen for å utnytte delene som kan brukes til å bygge et nytt fly. 

Nesehjulet kollapset på det ene av jagerflyene i juni 2020 da det skulle lande på Hill Air Force Base i Utah. Piloten skal ha kommet seg ut og blitt ivaretatt av helsepersonell i etterkant av hendelsen, men hvilke skader flyet fikk er ikke kjent i dag. 

Motoren på det andre flyet begynte å brenne i 2014. Det førte til at to tredjedeler av den bakre delen av flyet ble ødelagt. 

Piloten klarte så vidt å unnslippe motorbrannen uskadd, og kostnaden av skadene ble vurdert til å være på over 50 millioner dollar, eller 547 millioner kroner. 

 

Powered by Labrador CMS