Nyheter

KLARGJØRING: Russiske soldater under trening i russisk-kontrollert område i Donetsk-regionen i Ukraina.

Ukraina: Russland har samlet 500.000 soldater til offensiv

Russland forbereder en ny storoffensiv som kan starte allerede 24. februar, på årsdagen for invasjonen, sier Ukrainas forsvarsminister Oleksij Reznikov.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Reznikov har Russland samlet rundt 500.000 soldater til offensiven, skriver BBC. Han tror at russerne kan «prøve noe» for å markere fjorårets invasjon. Angrepet vil i så fall også sammenfalle med Forsvarere av fedrelandets dag 23. februar, som feirer det russiske militæret.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Les også: Norge utreder å sende CV90 til Ukraina

Russland kunngjorde i september en mobilisering på 300.000 soldater, men ifølge Reznikov kan langt flere være hentet inn for å kjempe i Ukraina.

– Offisielt kunngjorde de 300.000, men når vi ser styrkene ved grensa, er vår vurdering at det er langt flere, sier Reznikov til den franske TV-kanalen BFM. Antallet er ikke verifisert.

Mange har spådd en russisk offensiv og en ukrainsk motoffensiv i vår. Ukrainske offiserer vil forsøke å «stabilisere fronten og forberede en motoffensiv» før det mulige russiske inntoget, ifølge Reznikov.

Ukrainske myndigheter hevder også at russiske soldater tvinger sivile ut av hjemmene deres i Øst-Luhansk mens de forbereder et nytt angrep i regionen.

Russlands hær har drevet lokale innbyggere bort fra frontlinjen i Øst-Luhansk for at de ikke skal kunne gi informasjon om russiske styrkers plasseringer og våpen, hevder Luhansk-guvernør Serhij Hajdaj, ifølge Sky News.

– Det er en aktiv overføring av russiske styrker til regionen, og de forbereder seg definitivt på noe på østfronten i februar, sier han.

Russland har allerede erobret store deler av Luhansk og også Donetsk, som sammen utgjør Donbas-regionen.

Analytikere mener Kremls hovedmål nå for tiden er å få full kontroll over Donbas.

Powered by Labrador CMS