Nyheter

FELLES SKJOLD: Polens statsminister vil ha et felles luftforsvarssystem. Bildet er fra hans besøk i USA tidligere i år.

Ønsker felles luftforsvarssystem for Europa

Polens statsminister vil ha et felles europeisk luftforsvarssystem. Han mener Europa bør utvikle sitt eget skjold mot raketter, missiler og droner.

Publisert Sist oppdatert

Irans angrep på Israel viser at det er viktig å ha et system som minner om det israelske luftforsvarssystemet, også kalt Iron Dome, mener Polens statsminister Donald Tusk.

– Det er ingen grunn til at Europa ikke skulle kunne utvikle sitt eget skjold mot raketter og droner. Det skal ikke mye fantasi til for å forstå at vi også kan være i faresonen, sier han.

Polen har tilsluttet seg initiativet European Sky Shield Initiative, og prosjektet har nå 21 land med. Norge har også sluttet seg til initiativet.

Israels såkalte jernkuppel er utformet for å forsvare landet mot kortdistansevåpen. 

Det funker slik at radarer fanger opp ulike typer angrep, for eksempel med raketter, og sender et signal til et kontrollsenter. Der vurderes det om angrepet kan komme til å ramme et bebodd område.

I det tilfellet avfyrer en mobil enhet Tamir-missiler. Disse sendes opp for å eksplodere i luftrommet i nærheten av raketter eller andre ting som angriper, slik at det ødelegges og ikke når målet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Powered by Labrador CMS