Nyheter

ØVELSE: En russisk soldat deltar på en militærøvelse ved Kadamovskii i Rostovskaja oblast, drøye 50 kilometer fra grensen til Ukraina onsdag. Flere øvelser skal finne sted før nyttår.

Russisk nyhetsbyrå:
Russiske fallskjermsoldater skal øve nær grensen til Ukraina

Russland ser frem til samtaler med Nato etter nyttår. Men i mellomtiden skal russiske fallskjermsoldater øve på offensive operasjoner nær grensen til Ukraina, melder Interfax.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

1200 soldater og over 250 militære kjøretøy skal delta i øvelsen. Den skal foregå på den ukrainske Krim-halvøya, som Russland annekterte i 2014, og i Krasnodar-provinsen like ved.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Ifølge Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu skal soldatene øve på å ta et landområde i en offensiv operasjon. Det melder det russiske nyhetsbyrået Interfax, skriver Reuters.

Over 120.000 soldater

Russland har den siste tiden flyttet titusenvis av soldater og militært utstyr til grensen mot Ukraina. I slutten av november ble det slått alarm om at Russland planlegger å invadere Ukraina etter nyttår.

122.000 russiske soldater skal befinne seg mindre enn 200 kilometer fra grensen til Ukraina. Ytterligere 144.000 skal være 400 kilometer fra grensen. Det sa Oleksij Danilov, lederen for Ukrainas nasjonale sikkerhets- og forsvarsråd, tirsdag.

Les også: Tyskland «svært bekymret» etter Putins militære antydninger

Russland vil ha samtaler

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov sa onsdag at Russland vil delta i samtaler med USA og Nato i januar for å finne en løsning på den stadig mer spente situasjonen. Det melder nyhetsbyrået AP. Det skjer etter at Russland i forrige uke delte ut sine forslag til avtaleutkast der Nato går med på å nekte Ukraina Nato-medlemskap, og forsvarsalliansen trekke seg tilbake fra og unngår ytterligere utvidelse østover.

Nato og USA avviser at forslaget er noe de vil vurdere.

– Vi ønsker ikke krig, sa Lavrov onsdag.

– Vi ønsker ikke konfrontasjon. Men vi vil bestemt værne om vår egen sikkerhet med de metodene vi mener er nødvendige.

Les også: Russland stiller knallharde krav til Nato og vil forhandle med USA

Stoltenberg ber om en fredelig jul

Torsdag sa russlands president Vladimir Putin at det ligger an til forhandlinger, melder nyhetsbyrået AFP.

– Så langt har vi sett en positiv reaksjon, sa presidenten torsdag på den årlige pressekonferansen han holder mot slutten av året.

ÅRLIG PRESSEKONFERANSE: Russlands president Vladimir Putin sa på sin årlige pressekonferanse at han har fått positive signaler på mulige forhandlinger med Vesten etter nyttår.

Putin la til at «amerikanske partnere» har opplyst at de er rede til å begynne samtaler om forslagene rett over nyttår.

Nato-sjef Jens Stoltenberg ber samtidig Putin om å bruke julen på å trappe ned og fjerne de russiske styrkene fra grensen mot Ukraina.

I et intervju med det tyske nyhetsbyrået DPA sier Stoltenberg at Russland har mulighet til å sikre at julen blir rolig og fredelig.

Powered by Labrador CMS