Nyheter
FORSVARSBUDSJETTENE: Et amerikansk F-35-jagerfly i luften over Tyskland. Våpenimporten til Europa har vokst de siste fem årene, viser en ny studie fra Fredsforskningsinstituttet Sipri i Stockholm.
Foto: Harald Tittel/dpa/AP/NTB
Økt våpenimport i Europa de siste fem årene
Tross global nedgang i våpeneksport har landene i EU økt importen med 19 prosent de siste fem årene, viser en ny kartlegging.
En rapport fra fredsforskningsinstituttet Sipri i Stockholm falt eksporten av våpen i verden med 4,6 prosent i årene 2017 til 2022, sammenlignet med de fem foregående årene. I samme tidsperiode økte imidlertid våpenimporten i Europa med hele 19 prosent, viser undersøkelsen.
Europas andel av verdens våpenhandel har økt fra 10 til 13 prosent de siste fem årene.
På grunn av Russlands invasjon av Ukraina ventes det også at de europeiske landene vil øke budsjettene sine ytterligere for våpenanskaffelser.
Vil øke mye
– Vi kommer til å øke forsvarsbudsjettene, ikke bare litt, men mye. Vi behøver nye våpen og mye av dette vil blir importert, sier forskere Siemon Wezeman ved instituttet.
Tyskland har allerede bestemt at forsvarsbudsjettet skal økes til 2 prosent av nasjonalbudsjettet. Også Danmark og Sverige har bestemt å øke bevilgningene.
Ifølge Wezeman begynte trenden med økt import i Europa allerede fra 2014, da Russland annekterte Krim.
– De fleste våpenkjøp tar litt tid. Man skal gå gjennom en prosess, beslutninger skal tas og bestillingen skal gjøres og deretter skal våpnene lages. Dette tar vanligvis minst et par år, sier forskeren.
Import og eksport
Asia og Oseania er fremdeles verdens største importmarked for våpen de siste fem årene, med 43 prosent av totalen. Store land som India, Australia, Sør-Korea, Pakistan og Japan utgjør alle store våpenkjøpere.
Midtøsten er det nest største markedet, med 32 prosent av markedet. Dette er særlig drevet av store investeringer fra Qatar som står i en spent situasjon med flere av sine naboland.
USA er verdens største eksportør av våpen, med en markedsandel på 39 prosent. Russland er fremdeles på andre plass over verdens største våpeneksportører, med en markedsadel på 19 prosent. Denne andelen har imidlertid sunket de siste fem årene, noe som i stor grad skyldes at Kina nå er nesten selvforsynt med våpen og er mindre avhengig av Russland.
Frankrike er verdens tredje største våpeneksportør med en andel på 11 prosent.