Nyheter

PRESIDENT: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tok til orde for nye EU-sanksjoner mot Russland på en pressekonferanse under toppmøtet i Brussel onsdag.

Ukraina ber EU innføre nye sanksjoner mot Russland

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ba EU straffe Russland på et toppmøte onsdag der også flere andre tidligere Sovjetstater deltok.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Konflikten mellom Russland og Ukraina preget møtet for EUs såkalte østlige partnerskap.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

I tillegg til Ukraina deltok Armenia, Aserbajdsjan, Georgia og Moldova på møtet i Brussel. Kamp mot korrupsjon og demokratiske reformer sto på dagsordenen, men situasjonen rundt Ukraina fikk mest oppmerksomhet.

Frykter invasjon

EU truer med nye sanksjoner mot Russland hvis russiske styrker invaderer Ukraina. Men den ukrainske presidenten mener sanksjonene må innføres nå for å avskrekke Russland.

– For å være ærlig så er det ingen som er særlig interessert i sanksjonspolitikken etterpå, sa Zelenskyj da han møtte pressen.

TOPPMØTE: Frankrikes president Emmanuel Macron, EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen og andre deltakere på toppmøtet for EUs østlige partnerskap.

Ifølge Nato-kilder har Russland utplassert over 75.000 soldater nær den ukrainske grensa, noe som har utløst stor bekymring både i Ukraina og vestlige land.

Bakgrunn: Langs frontlinjen i Øst-Ukraina

Russland nekter for å ha planer om invasjon av Ukraina. Men den russiske regjeringen har framsatt en rekke betingelser for å trappe ned situasjonen.

Russiske krav

Samme dag som EU-toppene og de tidligere Sovjet-landene var samlet i Brussel, ble de russiske kravene overlevert til USAs viseutenriksminister Karen Donfried i Moskva.

Tidligere har president Vladimir Putin krevd en skriftlig garanti for at Ukraina ikke blir medlem av Nato.

Les også: – Mer enn 50 prosent sannsynlig at Russland angriper Ukraina

Hvordan EU skal håndtere Ukraina-situasjonen, vil bli diskutert på et EU-toppmøte torsdag. Også Hviterussland deltok tidligere i EUs østlige partnerskap – men landet trakk seg i sommer etter omfattende EU-kritikk av det hviterussiske valget i fjor.

Powered by Labrador CMS