Meninger

Selv om Trumps presidentperiode er over om mindre enn to uker, er ikke folkebevegelsen bak ham død, skriver Mathias Opdal Weseth. Her ser vi Trump-tilhengere utenfor Kongressen.

USA kan ikke lenger levere vår forsvarsgaranti

Det er ikke Donald Trump som skremmer meg mest, men alle de 75 millioner menneskene som stemte på ham, skriver Mathias Opdal Weseth.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Selv om Joe Biden nå blir president, vitner stormingen av Kongressbygningen i Washington D.C. om dyp splittelse og et slag i magen for det amerikanske demokratiet. Norge og andre europeiske land bør nå stille spørsmål ved troverdigheten til USA, og for alvor se etter andre forsvarsgarantier de neste årene.

Falliterklæring

Innleggforfatter Mathias Opdal Weseth

Det er ikke Trump som skremmer meg mest, men alle de 75 millioner menneskene som stemte på ham. Seksti prosent av republikanske velgere mener at Trump ble frarøvet valget, at valgresultatet er falskt. Det er vanskelig å se for seg en større fallitterklæring for et demokrati, med unntak av at den folkevalgte forsamlingen stormes under valget av ny president.

Selv om Trumps presidentperiode er over om mindre enn to uker, er ikke folkebevegelsen bak ham død.

Selv om Trumps presidentperiode er over om mindre enn to uker, er ikke folkebevegelsen bak ham død. Tvert imot; den vil leve videre. Tilliten til USAs demokratiske institusjoner har fått en vedvarende knekk. Man kan derfor sette spørsmålstegn ved USAs troverdighet som alliert de kommende årene.

Usikker framtid

Under onsdagens NRK-dekning av Kongresstormingen, ble det diskutert hvorvidt det amerikanske forsvaret kom til å bli satt inn mot demonstrantene. Det samme ble diskutert under fjorårets Black Lives Matter-demonstrasjoner, hvorpå forsvarssjefen i Pentagon nektet å følge Trumps trusler om å sende bevæpnede styrker mot egen befolkning.

Har du lyst til å delta i debatten?

Da har vi noen enkle retningslinjer du må følge:

  • Debattinnlegget bør være mellom 250-1000 ord
  • Kronikker og analyser fra fagpersoner kan være lengre
  • Det er forskjell på meninger og fakta: Påstander som hevdes å være sanne bør underbygges (bidra gjerne med lenker og tilleggsinformasjon)
  • Hold en saklig tone
  • Send bidraget til debatt@fofo.no

Kanskje er det fordi Trump som har såpass lav tillit generelt, men det er uansett et stort problem at landets militære styrker ikke nødvendigvis lystrer deres øverste leder – selv om de fleste vil mene Pentagon handlet riktig.

Står for fall

Siden starten på den kalde krigen har USA skapt forutsigbarhet i Nato-samarbeidet. Forutsigbarheten står nå for fall. Dette står Trump selvsagt personlig ansvarlig for, all den tid han har kommet med flere trusler om å trekke landet ut av Nato og manglet tillit hos egne forsvarssjefer. Bak Trump står imidlertid en enorm folkebevegelse, som er enige med presidenten om at USA alltid skal komme først.

Hvordan de vil reagere i en situasjon der et Nato-land blir angrepet, er derfor høyst usikkert.

Denne nye usikkerheten gjør at Norge og andre europeiske land bør se seg rundt etter alternative forsvarsgarantier. Man skal fortsatt holde fast på Nato-medlemskapet, men den voksende faren for at USA ikke kan levere den garantien de har lovet i mange år, gjør at medlemskapet ikke lenger er tilstrekkelig.

Nå må forsvar også bli et godt argument for EU-medlemskap.

Eksistensielle trusler kan føre europeiske land sammen. Klimakrisen er et eksempel på det. Venstre og fremtredende MDG-politikere har gått inn for EU-medlemskap for at vi skal kunne løse globale og felles utfordringer knyttet til klima. Nå må forsvar også bli et godt argument for EU-medlemskap.

I løpet av de siste årene har unionen begynt å samarbeide mer om forsvar og sikkerhet.

Et vaklende USA

Selv om Trump nå forhåpentligvis forsvinner for godt, vil tankegodset hans prege amerikansk politikk i mange år fremover. Derfor er på tide at Norge melder seg inn i EU, og blir med på å styrke det europeiske forsvarssamarbeidet. Kina og Russland kommer til å bruke et vaklende USA som en anledning til å hevde seg enda mer på verdensscenen. Da er det Europa vi må se til for fremtidens forsvarsgarantier.

Powered by Labrador CMS