Nyheter

BLOKADE: Russland får på nytt transportere varer til eksklaven Kaliningrad ved Østersjøen via Litauen, har EU-kommisjonen bestemt. Dette godstoget sto i juni og ventet i Kybartai nær grensa, rundt 200 kilometer vest for Litauens hovedstad Vilnius.

EU opphever blokaden av Kaliningrad

Litauen må åpne for at Russland fortsatt kan transportere gods via litauisk territorium til Kaliningrad, ifølge EU-kommisjonen.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Litauen innførte 17. juni et forbud mot at varer som står på EUs sanksjonsliste, kan transporteres til den russiske eksklaven Kaliningrad via Litauen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Onsdag meldte EU-kommisjonen at Litauen må åpne for sivil godstrafikk med tog til Kaliningrad, men dette gjelder ikke varer som kan benyttes til militære formål, og blokaden av godstransport via landeveien blir heller ikke opphevet.

Les mer: Russland truer Litauen etter blokade – men holdes i sjakk av Nato, tror ekspert

Russisk stål og jern, som EU har innført sanksjoner mot, vil imidlertid fortsatt kunne transporteres med tog via Litauen til Kaliningrad.

Russland har truet med mottiltak etter at Litauen innførte restriksjoner på russisk godstrafikk til Kaliningrad. Talskvinne for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova, sier onsdag at Russland kommer til å følge svært nøye med på hvordan reglene blir praktisert framover.

Les også: Tyrkisk lasteskip har forlatt Mariupol

Hun kaller EU-kommisjonens klargjøring for en demonstrasjon av «realisme og sunn fornuft».

I en uttalelse fra Litauens utenriksdepartement heter det at landet vil rette seg etter EUs felles og koordinerte sanksjonspolitikk, og at landet vil passe på at Russland ikke forsøker å misbruke transittmulighetene.

EU-kommisjonen håper nå å dempe konfliktnivået mellom de to landene, sier diplomatiske kilder i Brussel til nyhetsbyrået DPA.

Powered by Labrador CMS