Nyheter

ANGREP: En barnevogn ligger veltet like ved et bygg som ble hardt rammet av en rakett i Vinnytsia 14.juli 2022.
ANGREP: En barnevogn ligger veltet like ved et bygg som ble hardt rammet av en rakett i Vinnytsia 14.juli 2022.

Kraftig fordømmelse etter angrep mot ukrainsk storby

Både FN-sjefen, EU og ICCs sjefaktor reagerer sterkt på det russiske rakettangrepet som krevde over 20 liv i den ukrainske byen Vinnytsia.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Minst 23 mennesker ble drept, deriblant tre barn, i angrepet som rammet byen midt på dagen.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Vinnytsia ligger cirka 27 mil sørvest for Kyiv, langt fra frontlinjen øst i Ukraina. Bilder fra stedet viser store skader på et bygg og en rekke utbrente biler.

Rakettene traff byen samme dag som det ble arrangert en stor konferanse i Haag der representanter fra over 40 land diskuterte hva som skal til for å få i gang en rettsprosess i forbindelse med mulige krigsforbrytelser begått i Ukraina.

Rakettene skal ha blitt avfyrt fra en russisk ubåt i Svartehavet, ifølge en uttalelse fra det ukrainske presidentkontoret.

Egen domstol

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj argumenterte for at det må opprettes en spesialdomstol for Ukraina da han talte under konferansen i Haag, Ukraine Accountability Conference, via videolink. Han kalte angrepet i Vinnytsia for en «åpenbar terrorhandling».

– Det var åtte raketter, hvorav to rammet sentrum av byen. 20 personer har dødd, deriblant tre barn. Det er et stort, stort antall sårede, sa Zelenskyj.

Redningsmannskap oppdaterte senere dødstallet til 23 og sa at det fortsatt letes etter 39 personer som er savnet.

Zelenskyj mener angrepet åpenbart var rettet mot sivile.

– Hver dag ødelegger Russland den sivile befolkningen, de dreper ukrainske barn og skyter raketter mot sivil infrastruktur, hvor det ikke er noen militære mål. Hva er dette om det ikke er en åpenlys terrorhandling, skriver han på Telegram.

FN-sjef António Guterres sier i en uttalelse at han er rystet over angrepet. Her står det at generalsekretæren fordømmer ethvert angrep mot sivile eller sivil infrastruktur. Han gjentar også at de som begår slike ugjerninger, må stilles til ansvar.

Ingen straffrihet

EU kommer også med en kraftig fordømmelse.

– Denne grusomme handlingen i Vinnytsia er den siste i en lag rekke brutale angrep mot sivile og sivil infrastruktur, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell og EU-kommissær for krisehåndtering Janez Lenarcic i en uttalelse.

– Det kan ikke være straffrihet for lovbrudd og forbrytelser begått av de russiske styrkene og deres politiske ledere, sier de videre.

Sjefaktor i Den internasjonale straffedomstolen (ICC), Karim Kahn, var blant vertene for torsdagens konferanse.

– Sannheten er at mens vi snakker, lever barn, kvinner og menn, både unge og gamle, i terror, sa han og understreket at det trengs en overordnet strategi når det gjelder etterforskningen av mulige russiske krigsforbrytelser i Ukraina.

Mange etterforskninger

ICC innledet en etterforskning av mulige krigsforbrytelser i Ukraina bare dager etter at russiske styrker invaderte landet 24. februar. Flere titall etterforskere er uplassert i landet for å samle bevis.

Bare i Ukraina er det registrert over 23.000 krigsforbrytersaker, ifølge Ukrainas riksadvokat Iryna Venediktova. I tillegg er det startet en rekke etterforskninger i 14 europeiske land.

– Ord blir fattige. Det er blitt lovet for mye for lenge. Og jeg tror at dagen i dag representerer, fra mange ståsteder, en erkjennelse av at vi, som advokater og etterforskere, må ta lovet ut av bøkene og praktisere den, sa ICC-aktor Khan under møtets avslutning.

Russland har blitt beskyldt for en rekke krigsforbrytelser, men de har avvist alle anklager.

– Ikke trygg lenger

Vinnytsia hadde før krigen 370.000 innbyggere. Tusenvis av mennesker fra Øst-Ukraina har flyktet hit etter at krigen startet. Kateryna Popova, som flyktet fra den østlige storbyen Kharkiv i mars, sier at hun så mange sårede mennesker ligge i gatene etter angrepet.

– Vi hadde ikke ventet dette. Nå føler vi igjen at vi ikke har noe hjem lenger, sier hun til nyhetsbyrået AP.

Ifølge guvernør Serhiy Borzov ble 36 hus ødelagt. Angrepet førte også til en brann som spredte seg til en parkeringsplass, der rundt 50 biler tok fyr.

14. juli vil bli erklært som offisiell sørgedag i regionen, legger han til.

Angrepet mot Vinnytsia er ikke bekreftet fra russiske myndigheter. Kilder i det russiske forsvaret opplyser at angrepet var rettet mot en bygning i byen fordi den huset «nazister». Det skriver Margarita Simonjan, sjefen for den statlige russiske TV-kanalen RT, på meldingstjenesten Telegram.

– En av de tre rakettene traff nær en ny barselavdeling, skrev Anton Herasjtsjenko, rådgiver for innenriksminister Denys Monastyrskyj, på Twitter.

– Vil presse Kyiv

Russland har gjentatte ganger nektet for at de angriper sivile mål i Ukraina med vilje.

Angrepet minner om tidligere angrep mot boligområder som Russland gjennomfører i forsøk på å presse Kyiv til å gi etter for krav, mener den ukrainske krigsanalytikeren Oleh Zhdanov.

– Russland har benyttet den samme taktikken når de har angrepet Odessa-regionen, Krementsjuk, Tsjasiv Jar og andre områder. Kreml vil vise at de fortsatt bruker ukonvensjonelle krigsmetoder og drepe sivile i protest mot Kyiv og hele det internasjonale samfunnet, sier han.

Powered by Labrador CMS