Nyheter

LAGERBYGG: Hviterussland har flyttet migranter fra provisoriske utendørsleirer og inn i denne lagerbygningen nær grensen til Polen. Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko mener EU og Tyskland må ta dem imot. Bildet er tatt mandag.

Tyskland avviser Hviterusslands bønn om å ta imot 2000 migranter

EU nekter å diskutere skjebnen til 2000 migranter og flyktninger som ønsker å reise til Europa. Det sier Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Å ta imot migrantene på grensen mellom Hviterussland og Polen er ikke aktuelt verken for Tyskland eller EU. Det sa en talsmann for den tyske regjeringen mandag.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Lukasjenko har foreslått at EU oppretter en «humanitær korridor» slik at 2000 mennesker kan overføres til EU for å søke asyl der.

Svaret på forslaget er et klart «nei» fra Tyskland.

– Ideen om en «humanitær korridor» med 2000 migranter til Tyskland er ikke en akseptabel løsning for verken Tyskland eller EU, understreker regjeringstalsmann Steffen Seibert.

Tilbyr fly

Uttalelsen kom etter at den hviterussiske presidenten sa at han venter på svar fra EU når det gjelder spørsmålet om 2000 flyktninger.

Han la til at han forventer at Europa slipper dem inn etter at han i forrige uke hadde to telefonsamtaler med Tysklands statsminister Angela Merkel.

– Merkel lovet meg at de vil vurdere dette problemet på EU-nivå. Men de gjør det ikke, sa Lukasjenko ifølge det hviterussiske nyhetsbyrået Belta.

De fleste migrantene ønsker å reise til Tyskland gjennom nabolandet Polen. Lukasjenko sier han er klar til å sende dem dit – også med fly hvis det blir nødvendig.

Ønsker kontakt

Lukasjenko anklager også europeiske embetsfolk for ikke å ville ha noen kontakt om saken til tross for at Hviterusslands utenriksminister skal ha forsøkt å ringe.

Forrige ukes samtaler med Merkel ble sett på som en liten diplomatisk seier for Lukasjenko.

EU-talsmann Peter Stano sier mandag at EU har vært i kontakt med en rekke hviterussiske samtalepartnere. Men da har diskusjonene gått ut på hvordan man kan lette hjemsendelsen av de som sitter fast på grensen.

Stano sier også at de nå undersøker muligheten for å holde samtaler med FN-byråer og hviterussiske tjenestemenn om hvordan de kan bidra til retur.

Vestlige land har hele veien gått hardt ut mot det hviterussiske regimet, som de mener kynisk misbruker migranter for å destabilisere Europa. Nylig innførte de også nye sanksjoner mot regimet.

Etter å ha blitt rammet av vestlige sanksjoner tidligere i år, sier Lukasjenko at han nå forsøker å bryte isolasjonen. Den siste runden med sanksjoner ble innført etter at et Ryanair-fly med en hviterussisk aktivist om bord ble tvunget til å lande i Minsk da det passerte hviterussisk luftrom.

Både aktivisten og hans russiske kjæreste ble pågrepet og fengslet.

Flyktninger eller migranter?

EU anklager Hviterussland for å ha lurt til seg migranter fra Midtøsten for å skape en krise ved EUs yttergrense i Polen og Litauen.

Mens Polen og EU konsekvent omtaler menneskene som migranter, kaller Lukasjenko dem for flyktninger og kritiserer EU for å ha stengt grensen for mennesker på flukt som har rett til å søke om asyl.

PRESIDENT: Hviterusslands president Aleksandr Lukasjenko mener EU snur ryggen til mennesker på flukt. EU mener på sin side at Hviterussland bruker migranter i et kynisk spill.

EU har lenge tilbudt seg å bistå Polen ved grensen til Hviterussland, men Polen sier nei. Grenseområdet har vært stengt for presse og hjelpeorganisasjoner i ukevis, og Polen har også vedtatt en lov som gir myndighetene mulighet til å nekte å behandle asylsøknader.

Grensen voktes nå av tusenvis av polske soldater, og de siste ukene har langt færre enn tidligere greid å snike seg over den.

Alternativ rute

Helt siden i våres har mange potensielle asylsøkere på vei til Europa brukt Hviterussland som transittland ettersom rutene over Egeerhavet og Middelhavet regnes som vanskeligere og mer risikable.

Migrantene og flyktningene, mange av dem kurdere fra Irak og Syria, har brukt store summer på flybilletter til Hviterussland og bistand fra menneskesmuglere. Men mange har ikke kommet lenger enn til den polske grensen der de har måttet tilbringe nettene under åpen himmel, den siste tiden i minusgrader, og uten tilgang på mat og drikke.

Minst 12 migranter har dødd nær grensen siden i sommer. Andre har gitt opp drømmen om Europa og dratt tilbake til hjemlandene.

Rundt 2000 av dem ble nylig innkvartert i en lagerbygning, der de får utdelt mat av hviterussiske myndigheter. Det er blant annet disse Lukasjenko nå ønsker at Tyskland eller andre land i EU skal ta imot.

Powered by Labrador CMS