Nyheter

ULOVLIG AKTIVITET: Sjef for Etterretningstjenesten, Nils Andreas Stensønes, sier til NRK at dette kan dreie seg om uønsket eller ulovlig, russisk etterretning.

Kartlegger russisk spionasje i norske farvann

Dette betyr at sivile russiske fartøy kan være i bruk til spionasje mot kritisk infrastruktur i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Minst 50 sivile russiske fartøy som trålere, frakteskip, forskningsskip og yachter kan være i bruk av russisk etterretning til spionasje mot kritisk infrastruktur i Norge.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Det viser et prosjekt NRK har gjennomført.

Det siste året har NRK sammen med de nordiske allmennkringkasterne Danmarks Radio (DR), Sveriges Television (SVT) og finske Yle brukt åpne trafikkdata for å kartlegge hvordan russisk skipstrafikk kan bli brukt til spionasje i Norden.

Les også: Etterretningsrapport: Russland ville ta halve Ukraina i 2013-2014.

Sjef for Etterretningstjenesten, Nils Andreas Stensønes, sier at dette kan dreie seg om uønsket eller ulovlig etterretning utført på toppen av lovlig aktivitet, som for eksempel fiske.

– Det Russland er interessert i det er jo norsk teknologi, men mest militære disposisjoner, alliert tilstedeværelse og bevegelse. Vi ser dette i forbindelse med allierte øvelser, hvor de tilfeldigvis seiler gjennom, ankrer opp, eller oppholder seg i nærheten. Så følger vi veldig nøye med og ser om det er andre steder de opptrer unormalt, sier Stensønes.

Den russiske ambassadøren skriver til NRK at russiske sjøfolk har rett til å navigere i norsk farvann og avviser at russiske fartøy har gjort noe ulovlig.

Powered by Labrador CMS