Nyheter:

NYTT FLY: Søndag mottok det israelske luftvåpenet det nye spionflyet Oron.
NYTT FLY: Søndag mottok det israelske luftvåpenet det nye spionflyet Oron.

Israel får et av verdens mest avanserte spionfly

Det nye flyet er utstyrt med avanserte sensorer, nyeste radarteknologi og kunstig intelligens.

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag mottok det israelske luftforsvaret sitt nye spionfly. Oron, som den nye modellen heter, er et ombygget Gulfstream G550, normalt brukt som privatfly for å transportere velstående forretningsmenn.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Oron vil derimot være ganske annerledes utstyrt enn en normal businessjet. Flyet er ifølge Hareetz det mest avanserte flyet av sitt slag. Den israelske avisen skriver at Oron er utstyrt med en avansert radar fra Israel Aerospace Industries, i tillegg til annet moderne utstyr for innsamling av data.

Les også: Slik avslører du spioner på jobb

Målet med flyet er ifølge Hareetz å gi et omfattende bilde av et området i sanntid, inkludert kartlegging av fiendtlige styrker.

KOORDINERING: Spionflyet Oros vil bidra til å dele informasjon fra slagmarken med andre forsvarsgrener.
KOORDINERING: Spionflyet Oros vil bidra til å dele informasjon fra slagmarken med andre forsvarsgrener.

«Flyet, som er utviklet med lærdom fra operasjonene til Israels forsvarsstyrker og det israelske forsvarsdepartementet, vil også være utstyrt med databehandling basert på avansert vitenskap og kunstig intelligens. Flyet vil sørge for at det israelske forsvaret beholder forspranget innen etterretning i møte med nye utfordringer», sier Israels forsvarsstyrker i en uttalelse, ifølge publikasjonen The National Interest.

Les også: Norsk selskap signerte milliardavtale med Lockheed Martin

Oron tok åtte år å utvikle, og vil være en del av det israelske luftforsvarets 122. skvadron, kjent som Nachshon-skvadronen. Ifølge Hareetz vil flyet bidra med sanntidsinformasjon til forskjellige grener av forsvaret. Dette er i tråd med Israels strategi om økt koordinering på slagmarken mellom de forskjellige forsvarsgrenene.

Powered by Labrador CMS