Nyheter:

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er også dypt bekymret over meldingene fra Tigray.

Søreide bekymret over meldinger om voldtekter i Tigray

FN har mottatt urovekkende meldinger om bruk av voldtekt som våpen under konflikten i Etiopias Tigray-region.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

FNs spesialutsending for seksuell vold i krig, Pramila Patten, har blant annet mottatt rapporter om menn som har blitt truet til å voldta egne familiemedlemmer.

– Noen kvinner skal også ha blitt tvunget av militære elementer til å ha sex i bytte mot grunnleggende varer og tjenester, sier Patten.

FNs spesialutsending er dypt bekymret over meldingene, blant annet om «et høyt antall angivelige voldtekter» i Tigray-regionens hovedstad Mekele.

Les også: Biden-administrasjonen skal se nærmere på Taliban

Søreide bekymret

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er også dypt bekymret over meldingene fra Tigray.

– Rapportene om bruk av seksualisert og kjønnsbasert vold i Tigray gir grunn til sterk bekymring. Norge står sammen med FNs spesialrepresentant Patten og ber alle parter forplikte seg til nulltoleranse for seksualisert og kjønnsbasert vold, sier hun i en kommentar.

– Forpliktelsene som internasjonal humanitærrett og menneskerettighetene innebærer, må respekteres, legger Søreide til.

Les også: Skal gå gjennom utbetaling til feriepenger på nytt: - Mistenker ingen feil

Militæroffensiv

Etiopias statsminister Abiy Ahmed, som i 2019 ble belønnet med Nobels fredspris, innledet i november i fjor en stor militæroffensiv mot Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF). Det skjedde etter at TPLF hadde angrepet en av regjeringshærens forlegninger i regionen og stukket av med store mengder våpen og militært utstyr.

Abiy erklærte seier da etiopiske regjeringsstyrker etter noen uker rykket inn i Mekele. Flere TPLF-ledere er siden drept, mens andre fortsatt er på frifot og truer med å føre geriljakrig mot regimestyrkene.

Flere tusen mennesker er drept i konflikten, nærmere 60.000 har flyktet til nabolandet Sudan og myndighetene i Addis Abeba har gjort det vanskelig for hjelpeorganisasjoner å slippe inn i Tigray.

Powered by Labrador CMS