Nyheter:

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er også dypt bekymret over meldingene fra Tigray.
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er også dypt bekymret over meldingene fra Tigray.

Søreide bekymret over meldinger om voldtekter i Tigray

FN har mottatt urovekkende meldinger om bruk av voldtekt som våpen under konflikten i Etiopias Tigray-region.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

FNs spesialutsending for seksuell vold i krig, Pramila Patten, har blant annet mottatt rapporter om menn som har blitt truet til å voldta egne familiemedlemmer.

– Noen kvinner skal også ha blitt tvunget av militære elementer til å ha sex i bytte mot grunnleggende varer og tjenester, sier Patten.

FNs spesialutsending er dypt bekymret over meldingene, blant annet om «et høyt antall angivelige voldtekter» i Tigray-regionens hovedstad Mekele.

Les også: Biden-administrasjonen skal se nærmere på Taliban

Søreide bekymret

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) er også dypt bekymret over meldingene fra Tigray.

– Rapportene om bruk av seksualisert og kjønnsbasert vold i Tigray gir grunn til sterk bekymring. Norge står sammen med FNs spesialrepresentant Patten og ber alle parter forplikte seg til nulltoleranse for seksualisert og kjønnsbasert vold, sier hun i en kommentar.

– Forpliktelsene som internasjonal humanitærrett og menneskerettighetene innebærer, må respekteres, legger Søreide til.

Les også: Skal gå gjennom utbetaling til feriepenger på nytt: - Mistenker ingen feil

Militæroffensiv

Etiopias statsminister Abiy Ahmed, som i 2019 ble belønnet med Nobels fredspris, innledet i november i fjor en stor militæroffensiv mot Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF). Det skjedde etter at TPLF hadde angrepet en av regjeringshærens forlegninger i regionen og stukket av med store mengder våpen og militært utstyr.

Abiy erklærte seier da etiopiske regjeringsstyrker etter noen uker rykket inn i Mekele. Flere TPLF-ledere er siden drept, mens andre fortsatt er på frifot og truer med å føre geriljakrig mot regimestyrkene.

Flere tusen mennesker er drept i konflikten, nærmere 60.000 har flyktet til nabolandet Sudan og myndighetene i Addis Abeba har gjort det vanskelig for hjelpeorganisasjoner å slippe inn i Tigray.

Powered by Labrador CMS