Nyheter

ETIOPIA: Utenriksdepartementet ber alle norske borgere som befinner seg i Etiopia om å forlate landet. Årsaken er at situasjonen i landet er uoversiktlig og uforutsigbar.
ETIOPIA: Utenriksdepartementet ber alle norske borgere som befinner seg i Etiopia om å forlate landet. Årsaken er at situasjonen i landet er uoversiktlig og uforutsigbar.

UD ber nordmenn forlate Etiopia

Utenriksdepartementet oppfordrer norske borgere til å forlate Etiopia.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har i kveld skjerpet reiserådet og oppfordrer alle norske borgere til å forlate Etiopia, sa utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i en kommentar fredag kveld.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Vi ber alle som ønsker oppdatert informasjon fra norske myndigheter om å registre seg på reiseregistrering.no eller i appen Reiseklar. Flyplassen i Addis Abeba er fortsatt åpen og vi anbefaler norske borgere å reise ut på kommersielle flyginger mens det er mulig, fortsatte hun.

Situasjonen i landet er uoversiktlig og uforutsigbar, og UD fraråder også norske borgere å reise til Etiopia.

Senere fredag opplyste UD til NRK at Norge trekker ut deler av staben ved den norske ambassaden i Addis Abeba.

– På bakgrunn av den uoversiktlige sikkerhetssituasjonen i Etiopia har Utenriksdepartementet besluttet midlertidig nedtrekk av deler av utsendt stab ved ambassaden og alle medfølgende familiemedlemmer. Driften av ambassaden videreføres, men med noe redusert bemanning, sier kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg.

Les også: 40 millioner flyttes fra operasjoner i Afghanistan til Heimevernet

Unntakstilstand

Også USA ba fredag amerikanske borgere om å forlate Etiopia så fort som mulig.

Opprørere fra Tigray-folkets frigjøringsfront (TPLF) og Oromofolkets frigjøringshær (OLA) nærmer seg hovedstaden Addis Abeba, og det er erklært unntakstilstand i landet.

Fredag kunngjorde en allianse av ni opprørsgrupper at de vil slå seg sammen for å kjempe mot den etiopiske regjeringen.

Sikkerhetsrådet ber om våpenhvile

– I Norges kontakt med partene i Etiopia og i FNs sikkerhetsråd oppfordrer vi alle parter til å legge ned våpnene og til gå i dialog. Etiopia står overfor en omfattende humanitær katastrofe. Vi har oppfordret etiopiske myndigheter til å legge til rette for full og uhindret tilgang av forsyninger og hjelpearbeidere til alle deler av landet, sier Huitfeldt.

I en felles uttalelse fra FNs sikkerhetsråd fredag kveld blir partene i konflikten i Etiopia oppfordret til å stanse kampene og inngå våpenhvile.

Les også: 4,3 kilometer undervannskabel sporløst borte

– Medlemmene av Sikkerhetsrådet er dypt bekymret over opptrappingen og intensiveringen av de militære sammenstøtene nord i Etiopia, står det i uttalelsen fra Sikkerhetsrådets medlemmer.

Det opplyses også at det planlagte møtet i Sikkerhetsrådet om Etiopia fredag er utsatt til begynnelsen av neste uke.

Powered by Labrador CMS