Nyheter:

Dette illustrasjonsfotoet viser barn og kvinner i en flyktningleir på grensen mellom Syria og Tyrkia i april i 2020

Britisk Syria-farer får reise tilbake til Storbritannia

Britiske Shamima Begum, som sluttet seg til IS som 15-åring, får returnere til Storbritannia og kjempe for å få tilbake statsborgerskapet, ifølge en kjennelse.

Publisert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Den nå 20 år gamle briten var en av tre britiske jenter i skolealder fra Øst-London som i 2015 dro til Syria. Hun dukket senere opp i en flyktningleir og tryglet i intervjuer om å få vende tilbake til Storbritannia.

Britiske myndigheter inndro passet hennes, og tidligere innenriksminister Sajid Javed argumenterte for at hun opprinnelig var fra Bangladesh og kunne dra dit i stedet.

Ifølge torsdagens kjennelse ble hun ikke gitt en god nok sjanse til å forsvare seg, siden hun var i flyktningleiren. Innenriksdepartementet vil anke avgjørelsen, skriver BBC.

Begum har argumentert for at beslutningen om å inndra passet hennes gjorde henne statsløs, ettersom hun ikke har bangladeshisk statsborgerskap.

– Begum er ikke redd for å møte rettsvesenet i Storbritannia, hun ønsker det velkommen. Men å ta fra henne statsborgerskapet uten at hun får sjanse til å forsvare seg, er ikke rettferdig – det er det motsatte, sier advokaten hennes, Daniel Furner, i en uttalelse etter at kjennelsen ble gjort kjent.

Begum bidro til at søkelyset ble rettet mot hundrevis av europeiske kvinner, også norske, som har havnet i samme situasjon etter å ha vært gift med IS-krigere.

Powered by Labrador CMS