Nyheter:

Eirik Kristoffersen blir presentert som forsvarssjef
Eirik Kristoffersen blir presentert som forsvarssjef

Vil ha langtidsplanen behandlet før han blir forsvarssjef

Eirik Kristoffersen tar over som forsvarssjef 17. august.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det som er viktig for meg, er at det blir vedtatt en langtidsplan før sommeren, at den ikke blir utsatt, sier den nye forsvarssjefen Eirik Kristoffersen.

– Jeg håper vi får en langtidsplan før jeg går på som forsvarssjef. For det er langtidsplanen som er oppdraget mitt. Så må jeg omsette langtidsplanen til effekt i Forsvaret.

Tirsdag 12. mai ble Eirik Kristoffersen presentert som ny forsvarssjef. Han sier til Forsvarets forum at han overtar 17. august.

Regjeringens forslag til langtidsplanen for Forsvaret ble lagt frem av forsvarsminister Frank Bakke-Jensen og statsminister Erna Solberg 17. april.

Stortinget skrev da i en e-post til Forsvarets forum at Utenriks og forsvarskomiteen vedtar håndtering av saker når de oversendes Stortinget.

– Saken vil deretter være tema for første påfølgende komitemøte hvor det vil velges ordfører i saken, og vedtas fremdriftsplan for komiteens arbeid, inkludert avgivelsesdato, skrev komitesekretær Rine Skjerve til Forsvarets forum.

Forsvarsministeren har tirsdag ikke svar på om Kristoffersen får ønsket sitt oppfylt.

– Har du fått noen signaler om når LTP skal behandles?

– Nei, det er det stortinget som bestemmer, så da må du høre med dem, sier Frank Bakke-Jensen til Forsvarets forum.

Roser Finnmark landforsvar

Tilbake i foajeen i bygget Forsvarsdepartementet og Statsministerens kontor deler, ved Akershus festning, besvarer den påtroppende forsvarssjefen spørsmål fra ulike medier.

– Føler du at du har fått satt ditt preg på Hæren i den perioden du har vært der?

– I Hæren har jeg jo bare sittet i ti måneder, så det er mye ugjort jeg gjerne skulle fortsatt med, men jeg tror at den som overtar etter meg kommer til å videreføre det arbeidet.

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på tips@fofo.no

– Det jeg er mest fornøyd med i den tiden jeg har vært sjef for Hæren er at vi har fått utviklet Finnmark landforsvar raskere enn planlagt. Vi har bygd opp, rett og slett.

Han viser til at de har ansatt ny sjef for Porsanger bataljon, fått overført kommandoansvaret over garnisonen i Sør-Varanger og Porsanger bataljon til sjef Finnmark landforsvar. I tillegg har de et tett samarbeid med Heimevernet.

– Du nevnte at Bruun-Hanssen har satt preg på Forsvaret i sin periode og at du ville videreføre det gode arbeidet. Men du vil vel sette preg på Forsvaret du også?

– Ja, det er jo ny sjef fra 17. august så da er det mitt ansvar å videreutvikle ansvaret. Men de linjene som Bruun-Hanssen har trykket opp, med å bygge beredskap, gjøre oss om til styrkesjefer og ha et veldig tydelig operativt fokus på Forsvaret.

– Hva vil du sette i gang med først?

– Det skal jeg komme med 17 august. Det jeg skal bruke tiden på frem til 17. august, er å finne en erstatter for meg i Hæren. Etter det så skal jeg ta en ordentlig runde med alle. Departementet, forsvarsstaben og avdelingene ute, og så skal jeg legge frem en plan for videreutviklingen av forsvaret, når jeg overtar som sjef.

Kan sitte til han er 60

– Du er jo ganske ung. Du har mye tid til å sitte i denne stillingen. Tror du det blir ti år?

– Takk for at du sier jeg er ung, Andrea, det setter jeg pris på, sier han til Forsvarets forum.

– Jeg er jo 51 år og det er ikke så ofte jeg får høre jeg er ung, men akkurat nå så var jeg kanskje en av de yngste kandidatene, ja. Jeg kan sitte i stillingen i ni år, til jeg blir 60. Og hvis man forlenger pensjonsalderen så kan jeg sitte enda lengre, sier han, og legger til:

– Men i utgangspunktet er stillingen fire år, med muligheten for to års forlengelse. Så vi får se hvor lenge jeg kommer til å sitte. Det kommer helt an på hva slags jobb jeg gjør.

Visste du at Forsvarets forum sender ut nyhetsbrev med de viktigste forsvarsnyhetene hver morgen? Du kan melde deg på her.

– En spesiell dag

– Jeg er veldig takknemlig for tilliten, det er et stort ansvar å bli øverste militære sjef i en sikkerhetspolitisk usikker tid. Jeg gleder meg til å ta fatt på oppgaven og utvikle Forsvaret videre, sa Eirik Kristoffersen på pressekonferansen tidligere i dag.

Da Kristoffersen ble presentert som ny sjef, la han vekt på å videreutvikle Forsvaret i den retningen Haakon Bruun-Hanssen allerede har startet.

– Det er jo i dag en spesiell dag. I morgen er det 13. mai. Den 13. mai 1940 ble hjembygda mi Bjerkvik bombet under 2. verdenskrig. På fredag var det 8. mai, 75 år siden frigjøringen, sa Kristoffersen.

– Det er en spesiell tid å overta som forsvarssjef, en tid hvor vi også ser tilbake på det som skjedde under krigen for 80 og 75 år siden, men ikke minst en tid hvor vi også ser en mer usikker verden.

– Forsvaret må evne å omstille seg kontinuerlig for å møte de sikkerhetsutfordringene som vi ser komme, raskest mulig.

Powered by Labrador CMS