Nyheter:

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen mottok E-tjenestens åpne trusselrapport i februar 2020.

Ny sjef for Etterretningstjenesten presenteres i dag

Morten Haga Lunde har sittet i stillingen siden 2016.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen presenterer Norges nye etterretningssjef i dag kl 12.00. Den nye sjefen tar over etter generalløytnant Morten Haga Lunde som har sittet siden 1. januar 2016.

Trusselen fra Kina

Tidligere i år la Morten Haga Lunde frem nok en åpen trusselvurdering fra E-tjenesten. Den tiende i rekken.

Generalløytnanten trakk frem Russland og Kina som de største truslene.

– Russland og Kina beveger seg i en mer autoritær retning, sa Haga Lunde.

Han viste til hvordan Russland har styrket basestrukturen på Kolahalvøya og den nordre delen av Barentshavet. I tillegg trakk han fram fjorårets øvelse Ocean Shield, som var den største maritime øvelsen i Russland på 30 år i vestlig retning.

Her kan du lese hele rapporten.

– Vi er vitne til en militærmakt som evner å operere i hele spekteret, sa Haga.

Ny E-lov

– Man må også ta inn over seg vår egen sårbarhet. Dette kommer tydelig fram når vi ser hvordan autoritære stater bruker erfaring og læring i utvikling av stadig mer raffinerte virkemidler i etteretnings- og påvirkningsoperasjoner, sa Haga Lunde under fremleggelsen, og fortsatte:

– Spørsmålet blir på mange måter om Norge evner, og har vilje til, å planlegge helhetlig for å beskytte seg mot disse truslene. Det er en diskusjon som må tas og som vil innebære en rekke dilemmaer i dagens sikkerhetspolitiske kontekst.

I etterkant utdypet han overfor Forsvarets forum at han siktet til debatten rundt forslag til ny etterretningslov som på det tidspunktet ennå ikke var lagt frem.

Statsminister Erna Solberg (H), forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) og KrF-leder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad la onsdag 22. april frem et nytt forslag til en oppdatert versjon av etterretningsloven, som ble vedtatt i 1998. Det nye forslaget ble lagt frem et drøyt år etter at Forsvarsdepartementets opprinnelige forslag til ny e-lov ble ettertrykkelig slaktet i høringsrunden.

Det var særlig forslaget om å gi etterretningstjenesten fullmakter til å samle og lagre metadata om nordmenns nettrafikk som kysser landegrensene, som møtte motstand i høringsrunden. Et bredt flertall på Stortinget sa likevel ja til det omstridt forslaget til ny lov for E-tjenesten.

Ny e-lov ble debattert av forsvarsministeren på våre sider. Les noen av innleggene her:

Bred bakgrunn

Morten Haga Lunde har hatt en lang og sammensatt militær karriere før han tiltrådte som etterretningssjef. Han har sin faglige bakgrunn som navigatør og innen maritim overvåking.

Morten Haga Lunde er innehaver av Forsvarets hederskors, Forsvarsmedaljen med laurbærgren, Politimedaljen med laurbærgren, Forsvarsmedaljen med to stjerner , Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner, Luftforsvarets vernedyktighetsmedalje med tre stjerner, NATO-medaljen (Jugoslavia), Oslo Militære Samfunds hederstegn og Politiets Afghanistanmedalje.

Haga Lunde tok over etter Kjell Grandhagen.

Powered by Labrador CMS