Nyheter

OMSTRIDT: Forsvarsminister Bjørn Arild Gram skriver i en pressemelding at dagens behov for tilrettelagt innhenting er større enn noen gang.

Åpner for test av etterretningsverktøy: – Et potensielt system for masseovervåkning

Regjeringen åpner for at Etterretningstjenesten kan prøve ut et system som kan fange opp store mengder informasjon om norske borgere.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Etterretningstjenestens (E-tjenestens) oppgave er å følge med på trusler mot Norge fra utlandet for Forsvaret. De har ikke lov til å overvåke norske borgere i Norge.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

Likevel vil et nytt overvåkningssystem som nå er på trappene også gjøre det mulig å fange opp store mengder informasjon om norske borgere.

Det er NRK som først omtalte saken.

I sommer sendte Forsvarsdepartementet ut et forslag til endringer i den nye etterretningsloven på høring. Høringsfristen er 27. september.

Endringene gjelder spesielt «tilrettelagt innhenting» og loven har ennå ikke blitt innført da det er uklart om den bryter med Norges menneskerettslige forpliktelser.

Kritisk

– Det er jo fryktelig dumt når det her er snakk om et potensielt system for masseovervåkning av den norske befolkningen som kan ha en del uheldige konsekvenser, sier visepresident Elisabet Haugsbø i fagorganisasjonen Tekna til NRK.

Haugsbø viser til at systemet potensielt kan bidra til masseovervåkning av norske borgere.

Tekna mener hele høringsfristen fremstår som «en skinnprosess».

– Kanskje det ikke er intensjonen, men når de åpner opp for at en skal teste systemet før systemet egentlig er ferdig på høring, eller hele lovverket er på plass, så blir det å undergrave hele høringsprosessen, sier hun til NRK.

25 dager før høringsfristen

Likevel åpner regjeringen opp for at Etterretningstjenesten kan starte med å utvikle og teste systemet 25 dager før høringsfristen går ut.

Forsvarsdepartementet skriver i en pressemelding:

«Systemet for tilrettelagt innhenting vil gi E-tjenesten tilgang til elektronisk kommunikasjon som krysser grensene. Dette er viktig for å oppdage trusler mot Norge fra utlandet.»

AVVISER: Statssekretær Bent-Joacim Bentzen avviser at høringen er en skinnprosess.

– Dagens alvorlige sikkerhetspolitiske situasjon tilsier at behovet for tilrettelagt innhenting er større enn noen gang, uttaler forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) i en pressemelding.

Ingen skinnprosess

Departementet skriver til NRK at systemet uansett ikke ville gjøres operativt før Stortinget har behandlet forslag til justering av loven.

– Ferdigstillelsestidspunktet av systemet for tilrettelagt innhenting ligger en stund frem i tid, sier statssekretær Bent-Joacim Bentzen (Sp) til NRK.

Les også: Hedret nordmenn som mistet livet på D-dagen

Han avviser at høringen, som fortsatt pågår, er en skinnprosess.

– Justeringene som foreslås er ikke knyttet til test- og utviklingsfasen av tilrettelagt innhenting. Alle høringsinnspill vil bli behandlet og vurdert på vanlig måte, og departementet vil fremme en lovproposisjon til Stortinget.

Powered by Labrador CMS