Nyheter

HEDRES: Hunden Patron har hjulpet til med å finne rundt 150 eksplosiver.

Bombehunden Patron fikk hederspris

Hunden mottok hederspris av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for innsatsen i krigen siden Russland invaderte landet i februar. Dette er noen av de viktigste hendelsene knyttet til krigen i Ukraina natt til mandag 9. mai.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Mer enn 170 personer er evakuert ut av den ukrainske havnebyen Mariupol etter ukevis med bombeangrep og kamper. Søndag ankom de byen Zaporizjzja, som er i ukrainernes kontroll. Blant de evakuerte er det 40 fra det beleirede og hardt bombede stålverket Azovstal, der de siste ukrainske styrkene forsøker å holde stand, omringet av russiske styrker.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

De evakuerte, blant dem flere unge barn, kom i hvite busser og ble eskortert av humanitære arbeidere videre. Mer enn 600 mennesker har blitt evakuert fra Mariupol gjennom såkalte humanitære korridorer, ifølge FN.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj mener russerne har glemt alt som var viktig for de sovjetiske styrkene som kjempet mot Nazi-Tyskland i andre verdenskrig.

Mandag markeres Sovjetunionens seier over Hitler og nazistene på storstilt vis i Moskva. Men Russland har glemt alt som var viktig for seierherrene i andre verdenskrig, sa Zelenskyj søndag.

Les også: Russland mener Polen kan bli en trussel

Mens normale mennesker assosierer årsdagen med fred og slagordet «aldri igjen», fortsetter Russland med bombeangrepene, sa Zelenskyj.

Zelenskyj utelukker foreløpig å kunne frigjøre den beleirede havnebyen Mariupol.

– Ukraina har ikke nok tunge våpen til å frigjøre Mariupol med militære midler, sa han på en pressekonferanse med Canadas statsminister Justin Trudeau, som var på et solidaritetsbesøk i Kyiv.

MARIUPOL: Stridsvogner som tilhører de russiskvennlige separatistene i Mariupol fotografert 4. mai.

Selv om det har vært mulig å få sivile ut av det beleirede Azovstal-stålverket gjennom diplomatiske kanaler, har evakuering av de gjenværende ukrainske soldatene i anlegget vist seg vanskelig, sa han.

FNs generalsekretær António Guterres sier han er rystet over bombingen av en skole øst i Ukraina der opptil 60 mennesker kan ha blitt drept. Han ba samtidig om at sivile blir spart, sa hans talsperson søndag.

– Generalsekretæren er forferdet over det rapporterte angrepet 7. mai som rammet en skole i Bilohorivka, hvor mange mennesker tilsynelatende søkte ly fra de pågående kampene, sa talsmann Stephane Dujarric i en uttalelse.

I uttalelsen gjentar Guterres at sivile og sivil infrastruktur alltid må skånes i tider med krig, og bemerket at angrepet er nok en påminnelse om at i denne krigen, som i så mange andre konflikter, er det sivile som betaler den høyeste prisen.

Storbritannia innfører ytterligere sanksjoner mot Russland og Hviterussland på grunn av invasjonen av Ukraina, blant annet strengere toll og eksportforbud. Tollsatsene økes for platinum og palladium, og rammer handel for rundt 1,4 milliarder pund, tilsvarende drøyt 16 milliarder kroner. Eksportforbudene vil rette seg mot Russlands fabrikk- og tungindustri, og vil koste rundt 250 millioner pund, ifølge regjeringen.

Les også: Pensjonert admiral tviler på russiske styrkers evne til å «opptre som en vestlig hær»

Etter de nye sanksjonene er produkter til en total verdi av mer enn fire milliarder pund omfattet av Storbritannias import- og eksportsanksjoner. Britene har i tillegg innført en rekke sanksjoner mot russiske selskaper og personer siden landet invaderte Ukraina med hviterussisk hjelp i februar.

Bombehunden Patron fikk søndag hederspris av Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for innsatsen i krigen siden Russland invaderte landet i februar.

Patron jobber med å snuse etter russiske miner og eksplosiver i byen Tsjernihiv nordøst i Ukraina, skriver CNN. Der har han hjulpet til med å finne rundt 150 eksplosiver, ifølge kanalen.

Les også: Dette er våpen Ukraina har mottatt

Patron er en jack russell-terrier-blanding, og har blitt et nasjonalt symbol siden den russiske invasjonen. CNN omtaler ham som landets mest kjente hund.

Powered by Labrador CMS