Nyheter

ANGREP: Brannmenn i arbeid etter et droneangrep mot Kyiv 17. oktober.

Russland: FN-samarbeidet kan bli revurdert

Russland advarer FN mot å innlede gransking av angrep som skal være utført med iranskproduserte droner i Ukraina. FN-samarbeidet kan bli revurdert, sier Moskva.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

USA, Frankrike og Storbritannia ba om at møtet i FNs sikkerhetsråd natt til torsdag norsk tid skulle holdes bak lukkede dører for å diskutere angivelig dronesalg fra Iran til Russland. Et slikt salg vil være brudd på FNs våpenrestriksjoner overfor Iran, påpeker de.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

EU og USA har begge sagt at de har bevis for at Iran har levert droner av typen Shahed-136s til Russland. Dette er en dronetype som omtales som billig, og som eksploderer idet de lander eller treffer sine mål. Ukrainske myndigheter hevder at denne type droner mandag tok fem menneskeliv i hovedstaden Kyiv, i tillegg til å gjøre skader på sivil infrastruktur.

Les også: Slepebåt kolliderte med KNM Roald Amundsen

Over 220 iranske droner er skutt ned over Ukraina den siste måneden, ifølge ukrainske myndigheter, og det har dukket opp bilder som viser det som skal kunne knytte dronene til Iran.

Hevder dronene er russiske

Men Russlands FN-ambassadør Dmitrij Poljanskij sa til journalister utenfor Sikkerhetsrådet natt til torsdag norsk tid at det dreier seg om «grunnløse anklager og konspirasjonsteorier». Han sa at det står russiske ord på dronene.

– Dronene som brukes av den russiske hæren i Ukraina er produsert i Russland, hevdet han overfor journalister.

– Jeg vil anbefale at dere ikke undervurderer den russiske droneindustriens teknologiske evner, sa han.

Men tidligere denne uken uttalte en iransk diplomat til nyhetsbyrået Reuters at landet selger droner til Russland.

IRAN: Vrakrester etter det som ifølge ukrainske myndigheter mistenkes å være iranske droner. Russland advarer nå FN mot å granske angrep som skal være utført med iranskproduserte droner i Ukraina.

– Iran selger droner

– Russerne har bedt Iran om flere droner, samt iranske ballistiske missiler av typen Fateh og Zolfaghar, sa diplomaten til nyhetsbyrået.

Ifølge Reuters ble det inngått en avtale om våpensalg 6. oktober, da Irans første visepresident Mohammad Mokhber og flere høytstående tjenestemenn besøkte Moskva. Også en østeuropeisk diplomat opplyste dette til nyhetsbyrået.

Den iranske diplomaten avviste overfor Reuters at slike overføringer bryter med en resolusjon fra FNs sikkerhetsråd fra 2015, noe vestlige diplomater har hevdet.

– Hvor og hvordan våpnene blir brukt, er ikke selgerens problem. Vi tar ikke side i Ukraina-krigen, slik Vesten gjør. Vi ønsker en slutt på krisen gjennom diplomatiske midler, sa diplomaten.

Advarer Guterres

I anledning møtet i Sikkerhetsrådet natt til torsdag norsk tid advarte Poljanskij mot enhver FN-gransking på bakken i Ukraina knyttet til de eksisterende FN-sanksjonene mot Iran.

– Teamet har ikke mandat til å gjennomføre granskinger. Det er ikke del av sanksjonskomiteen. Så noe slikt vil absolutt være uprofesjonelt og politisk, sa han.

– Hvis FN-sekretariatet eller generalsekretær António Guterres likevel skulle gå videre med planen, vil vi måtte revurdere samarbeidet vårt med dem, noe som knapt vil være i noens interesse, sa Poljanskij.

Irans FN-ambassadør Amir Saeid Iravani avviser det han kaller ubegrunnede påstander om dronesalg til Russland. Han sier at Teheran vil ha en fredelig løsning på krigen.

Powered by Labrador CMS