Nyheter

LUFTFORSVARET: To F-35 fra Luftforsvaret passerer over en norsk oljeplattform som en del av Forsvarets daglige patruljering. Illustrasjonsfoto

Forsvaret sier de har «en viss kapasitet» til å stanse uønskede droner

Kapasitetene er mobile og deployerbare, ifølge Forsvaret.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

NTB skriver i dag at politiet grytidlig onsdag morgen mottok melding inn til operasjonssentralen om en mulig observasjon av en eller flere droner i området rundt Haakonsvern. Flesland og Forsvaret ble varslet.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Kan Forsvaret bekrefte at det er observert droner i området rundt Haakonsvern i dag?

– Vi kan bekrefte at Forsvaret ble varslet av politiet om mulig droneobservasjon. Politiet må svare på aktivitet, hendelser og observasjoner, skriver pressevakten i Forsvaret, Vegard Norstad Finberg, i en epost til Forsvarets forum.

– Har Forsvaret gjort nye sikkerhetstiltak i dag etter den angivelige droneaktiviteten?

– Forsvaret har generelt høy årvåkenhet på, og i tilknytning til, militære installasjoner. Forsvaret kommenterer ikke konkrete tiltak ut over dette.

– Har Forsvaret i dag teknologi som for eksempel «jamming» for å hindre droner i å ta seg inn i luftrom over Haakonsvern og andre militære områder?

– Per i dag har Forsvaret en viss kapasitet til å stanse og uskadeliggjøre uønskede droner. Disse kapasitetene er mobile og deployerbare. Vi kommenterer ikke kapasiteter eller prosedyrer ut over dette.

Les også: Haakonsvern rustes med 350 millioner

– Hvordan samarbeider Forsvaret med politiet for å hindre uønsket droneaktivitet?

– Politiet har et nært samarbeid med Forsvaret, som bistår politiet med relevante kapasiteter i konkrete oppdrag. Vi kommenterer ikke kapasiteter, prosedyrer eller planer ut over dette, opplyser Vegard Norstad Finberg til Forsvarets forum.

NTB rapporterer i dag at statsminister Jonas Gahr Støre «ikke vil ha noe av» droneflygning over flyplasser og forsvar:

– Selvfølgelig er det ikke akseptabelt at utenlandsk etterretning flyr droner over norske flyplasser og forsvar. Russere har ikke lov å fly droner i Norge, sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) da han talte til landsmøtet i Fagforbundet onsdag.

Powered by Labrador CMS