Nyheter

MER TID: Hovedverneombud i Forsvaret Thomas Norman Hansen vil gi Forsvaret mer tid til å finne alternativer til drivstofftypen F-34.

Utsetter Forsvarets drivstoff-frist 

Forsvaret får fram til begynnelsen av november til å bytte ut drivstoffet F-34 i enkelte apparater. 

Publisert

I mai la Forsvarets hovedverneombud ned forbud mot drivstoffet F-34 til bruk i jerrykanner, kokeapparater og teltovner fra 1. juli. Nå utsetter han fristen. 

Forsvaret får fram til 1. november på å finne et alternativ til drivstoffet. 

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Bakgrunnen for det er at Forsvaret trenger mer tid på å finne et bra erstatningsdrivstoff, sier Hansen. 

Årsaken til at Hansen ønsker F-34 bort i disse apparatene, er at stoffet kumen, som er å finne i F-34 og F-35, fikk ny helsefareklassifisering som at det «kan forårsake kreft». F-34 brukes omtrent overalt i Forsvaret, mens F-35 er flydrivstoff. 

Hansen frykter mest at drivstoffet pustes inn og kommer i kontakt med klær og hud, som igjen kan føre til skader. 

– Fra mitt ståsted, som også er faglig basert, siden jeg er bilteknisk utdannet i bunnen, så vil jeg si at alt landdrivstoff kan byttes ut med moderne biodrivstoff, sier Hansen. 

Han opplyser om at mange avdelinger allerede har fått byttet ut F-34 i kokeapparater med såkalt «renset bensin».

Hansen trekker fram miljøaspektet og omtaler en endring til biodrivstoff som et «kinderegg» for Forsvaret. 

– Du får et mindre helsefarlig produkt, du får renere miljø og arbeidsmiljø, og du får mindre klimabelastning, sier han. 

Om biodrivstoff er dyrere, vet han ikke, men uavhengig av pris mener Hansen at det er et ledd i å nå Forsvarets klimamål

– Og det viktigste er at vi tar de områdene hvor det er høyest risiko for søl og eksponering for brukerne, altså teltovner og kokeapparater, sier han. 

Forsvarsmateriell (FMA) har fått i oppdrag å vurdere alternativer man kan bytte ut drivstoffet med. I forrige uke skrev kommunikasjonsrådgiver i FMA Jofrid Egeland følgende til Forsvarets forum: 

– Vi har noen alternativer på hånden og er tett dialog med Forsvarsstaben på saken. Det blir trolig tatt en avgjørelse i saken om noen uker. 

Powered by Labrador CMS