Nyheter:

President Donald Trump vil sende føderale sikkerhetsstyrker som dette til Chicago og Albuquerque og hevder situasjonen er ute av kontroll i de to byene, som begge er styrt av demokratene. Bildet er fra Portland i delstaten Oregon og er datert 20. juli.
President Donald Trump vil sende føderale sikkerhetsstyrker som dette til Chicago og Albuquerque og hevder situasjonen er ute av kontroll i de to byene, som begge er styrt av demokratene. Bildet er fra Portland i delstaten Oregon og er datert 20. juli.

Trump sender sikkerhetsstyrker til Chicago og Albuquerque

USAs president Donald Trump sender føderale sikkerhetsstyrker til Chicago og Albuquerque for å bekjempe kriminalitet.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Situasjonen i de to byene, som begge er styrt av Demokratene, er ute av kontroll, hevdet presidenten onsdag.

Han anklaget det han kaller radikale venstrekrefter for å stå bak økende vold med skyting, drap og andre kriminelle handlinger i enkelte byer, selv om eksperter i strafferett mener utviklingen ikke kan forklares på en slik forenklet måte.

– Denne blodsutgytelsen må avsluttes, sa Trump da han kunngjorde at han ville sende føderale sikkerhetsstyrker til de to byene.

I Portland i Oregon på vestkysten har tusenvis demonstrert daglig etter at George Floyd døde i politiets varetekt i slutten av mai. Situasjonen i Portland har eskalert siden 11. juli og Washington har sendt føderale styrker dit, noe lokale myndigheter ikke hadde bedt om.

Frykter konstitusjonell krise

Delstatsmyndighetene mener føderale myndigheter har gått ut over sitt mandat og har nå gått til sak mot Washington for å få de føderale styrkene fjernet fra byen.

Eksperter frykter en konstitusjonell krise som følge av utviklingen.

– Tanken om at føderale myndigheter kan gå inn og gjøre hva de vil uten samarbeid med lokale myndigheter er helt ekstraordinært utenfor konteksten av en borgerkrig, sier professor i konstitusjonell rett ved Cornell universitet, Michael Dorf, om situasjonen i Portland.

Advarer

Dorf trekker paralleller til autoritære ledere som bruker opptøyer som påskudd til å innføre strenge og vedvarende autoritære regimer.

Også en tidligere høytstående tjenestemann i Homeland Security under Barack Obama og George W. Bush, John Cohen, sier at Trump risikerer å eskalere situasjonen når han velger å gå inn med føderal makt uten støtte lokalt.

– Hvis innbyggerne opplever inngripenen som et politisk spill, vil det svekke kredibiliteten, og dermed også tilliten til myndighetene. Det kan bli fatalt, advarer Cohen.

Andre kilder har kritisert Trump for å bruke situasjonen til å fremheve seg selv som en sterk statsleder som setter tydelig søkelys på «lov og orden» før presidentvalget i november.

Powered by Labrador CMS