Nyheter:

Kansellisjef Mette Tverli delte ut dekorasjonen til forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen på vegne av Hans Majestet Kongen.
Kansellisjef Mette Tverli delte ut dekorasjonen til forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen på vegne av Hans Majestet Kongen.

Forsvarssjefen dekorert med St.Olavs Orden: – En fantastisk reise

Selv viet den avtroppende forsvarssjefen sin kone Hege oppmerksomhet, da han takket for hennes innsats gjennom over tre tiår.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Påtroppende forsvarssjef Eirik Kristoffersen og sjef Forsvarsstaben, Elisabeth Natvig var blant gjestene da forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen onsdag ble dekorert som Kommandør med stjerne av Den Kongelige Norske St.Olavs Orden for embedstjeneste. Mens eplejuice skvulpet i stettglassene og praten satt løst i forsvarssjefens representasjonsbolig, tok kansellisjef Mette Tverli ordet.

– Mer enn samfunnet forventer

– Det er slik at enkelte mennesker fyller sitt embete med mer enn samfunnet i utgangspunktet forventer. De bruker evner, vilje og kraft, mer enn det som vanlig er, tilfører mer og etterlater seg resultater til nytte for samfunnet og landet vårt, sa Tverli da hun leste opp begrunnelsen for tildelingen av dekorasjonen.

– Når Haakon Bruun-Hanssen nå går av som forsvarssjef, er det som den forsvarssjefen som har tjenestegjort lengst siden begynnelsen av 70-årene, sa Tverli etter at hun hadde fortalt om Bruun-Hanssens karriere gjennom blant annet ubåtvåpenet og som sjef for Forsvarets operative hovedkvarter. I løpet av sin karriere har Bruun-Hanssen hatt 32 audienser hos kongen, noe som visstnok er rekord, ble det sagt.

– Forsvarssjefen har opparbeidet solid tillit, både internt i Forsvaret og hos politiske myndigheter.

– Jobben min

– Nå er det jo sånn at jeg syns jo selv at jeg ikke har gjort noe annet enn jobben min, sa Bruun-Hanssen etter å ha innledet sin tale med at han setter umåtelig stor pris på dekorasjonen.

Han betegnet sin 40 år lange karriere i Forsvaret som en fantastisk reise, og det å få lov til å være forsvarssjef som et privilegium. Han trakk fram at de har bygget opp anerkjennelsen for soldatene som et høydepunkt.

Det har også vært tunge stunder for Bruun-Hanssen, som har vært forsvarssjef siden høsten 2013. Han har mottatt kister på Gardermoen og møtt pårørende som har mistet sine kjære, fortalte han i talen.

Resultatene han får æren for, kunne han aldri oppnådd på egenhånd, sa forsvarssjefen. Han fortalte om kolleger gjennom fire tiår som har stått på.

– De har alle en del av æren for denne tildelingen. Det er jeg dem evig takknemlig for.

17. august overtar Eirik Kristoffersen som forsvarssjef.

Takket sin kone

Deretter snudde forsvarssjefen seg mot sin kone.

– Sist, men ikke minst, så vet vi alle sammen som er eller har vært i uniform at når man gjør karriere i Forsvaret, så er man helt avhengig av hjemmefronten, sa admiralen.

Det handler om at hus, hjem og familie må tas vare på, utdypet han.

– Det har du gjort gjennom 35 år. Åtte av de årene har jeg vært på havet, ti av de årene har jeg pendlet til andre steder i Norge og det har vært den tiden ungene var små. Så veldig mye har falt på deg.

Han berømmet sin kone for å være hans viktigste rådgiver og innsatsen ved hans side.

– Du har stilt opp tusenvis av timer i representasjon innenlands, utenlands, vært vertinne i en rekke sammenhenger og settinger, ramset han opp. Han skrøt av hennes aktive og bevisste arbeid for å opparbeide gode relasjoner med viktige nasjoner, og på den måten gitt både innpass og forhåpentligvis innflytelse.

Årlig tildeles ordenen et tyvetalls personer. For at noen skal dekoreres må de først nomineres. Det var sjef forsvarsstaben, Elisabeth Natvig, som nominerte forsvarssjefen. Søknaden ble anbefalt av blant annet Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, formann i Natos militærkomité og politidirektøren.

Powered by Labrador CMS