Nyheter

TAKKER: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte til det danske Folketinget tirsdag 29. mars, han takket for hjelpen og ba om flere sanksjoner mot Russland.
TAKKER: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talte til det danske Folketinget tirsdag 29. mars, han takket for hjelpen og ba om flere sanksjoner mot Russland.

Zelenskyj takker Danmark og ønsker flere sanksjoner mot Russland

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj takket Danmark for hjelpen i kampen mot den russiske invasjonen da han talte til det danske Folketinget tirsdag.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

I talen kalte han også de russiske angrepene mot havnebyen Mariupol for en forbrytelse mot menneskeheten. Tidligere har han kalt beleiringen av byen for en krigsforbrytelse.

Tips oss:

Har du tips eller innspill til denne eller andre saker? Send oss en e-post på: tips@fofo.no eller ta direkte kontakt med en av journalistene.

– Det de russiske styrkene gjør i Mariupol, er en forbrytelse mot menneskeheten, og det skjer foran hele verdens øyne i sanntid, sa Zelenskyj til nasjonalforsamlingen i Danmark.

– Mer enn 90 prosent av bygningene i Mariupol er fullstendig ødelagt av bombing og luftangrep. Russerne sprenger tilfluktsrom selv om de vet at det er sivile der. Hvorfor gripes det ikke inn? spurte han.

Flere sanksjoner

Han understreket at han var takknemlig for Danmarks innsats, men ba om ytterligere sanksjoner mot Russland. Han ba også Danmark og Europa om å droppe russisk olje.

– Europa må si nei til russisk olje så fort som mulig, for inntektene gir makthaverne i Russland lov til å opptre såpass arrogant. Hvis vi vil bekjempe det dere kaller janteloven, krever det at man ikke bruker russisk olje, sa Zelenskyj.

Danmark er blant de mange landene som har sendt våpen og nødhjelp til Ukraina. I talen sin ba ikke Zelenskyj om flere våpen fra Danmark.

Gjenoppbygging

Presidenten ser gjerne at Danmark hjelper til med oppbyggingen av byen Mykolajiv, som senest tirsdag ble rammet av et russisk angrep.

– Det vi vet så langt er at sju personer er døde og 22 er skadde, sa Zelenskyj om angrepet.

– Jeg oppfordrer Danmark til å ta ansvaret for gjenoppbyggingen av Mykolajiv.

Han talte til Folketinget via en kryptert videolink. Talen var på ukrainsk, men ble oversatt av en tolk til engelsk, og en annen tolk oversatte fra engelsk til dansk.

Powered by Labrador CMS